Analiştii spun că sute de mii de soldaţi sunt acum implicaţi într-un conflict în care părţile se acuză reciproc că au folosit atacuri frontale de infanterie.
Soldații din ambele părți au declarat pentru The Telegraph că nu au mai văzut niciodată o asemenea violență, chiar și după doi ani de război. "Am văzut trupurile prietenilor mei împrăștiate. Aproape toți au fost uciși. Mulți au fost răniți. Am învățat să mor de foame", a spus un combatant tigrayan, scăpat din infern după ce a plătit unui contrabandist 500 de lire sterline pentru a fugi.
Forțele federale etiopiene, soldații eritreeni și o alianță de miliții etnice, formate din rebeli Tigray duc un război pe patru fronturi de-a lungul regiunii muntoase Tigray din nordul Etiopiei.
Armistițiul dintre părțile în conflict a fost rupt la sfârșitul lunii august a acestui an.
”Este noul mare război african”
Guvernul etiopian a tăiat cablurile de comunicații în acea regiune, iar mass-media nu poate scrie aproape nimic despre asta, relatează publicația britanică. Cei din Tigray comunică cu restul lumii în principal prin intermediul telefoanelor prin satelit. „Acesta este noul mare război african”, a declarat Cameron Hudson, analist și fost oficial în Consiliul Național de Securitate al SUA.
„După conflictul care a zguduit (Republica Democratică) Congo în urmă cu 25 de ani, implicând soldați din șase țări africane diferite și ucigând în cele din urmă peste cinci milioane de oameni, războiul din Etiopia devine rapid următorul război mondial al Africii”.
Forțele federale, milițiile etnice și soldații eritreeni au format o coaliție pentru a-i zdrobi simultan pe rebelii bine înarmați din Tigray.
La început părea că rebelii vor fi învinși, dar la jumătatea anului 2021, gherilele au preluat din nou controlul asupra regiunii.
Forțele eritreene s-au retras anul trecut, iar rebelii din Tigray au început să atace capitala țării, Addis Abeba.
Pentru o vreme s-a părut că Addis Abeba ar putea cădea, dar forțele coaliției au reușit să-i învingă pe rebeli grație dronelor Bayraktar, sosite pe câmpul de luptă din Turcia și Emiratele Arabe Unite.
După un armistițiu de cinci luni, conflictul armat s-a reluat
Armistițiul, care a durat câteva luni, a permis părților în război și milioanelor de civili să se odihnească.
Cu toate acestea, războiul general care se desfășoară în prezent în acea regiune ar putea să distrugă acalmia de moment.
Eritreea, un stat totalitar de aproximativ șase milioane de oameni, care a făcut odată parte din Etiopia, a lansat o mobilizare generală. Surse din Forțele de Apărare Tigray susțin că batalioanele eritreene sunt formate din brigăzi de infanterie motorizate și sunt bine înarmate. Potrivit unor surse, apărătorii au la dispoziție doar kalașnikov.
Analiştii spun că numărul total de participanţi la război şi de victime este uluitor. „În acest război, infanteriei are puterea, mai ales când vine vorba de rebelii Tigray, care în ultimele 18 luni au construit o armată despre care se spune că se numără în sute de mii”, a spus William Davison , analist principal pentru Etiopia la International Crisis Group, un think tank care are sediul la Bruxelles, Belgia.
Experții spun că numeroși actori din regiune s-au implicat în conflictul menționat mai sus și că Cornul Africii ar putea exploda.
„Luptători din Eritreea, Somalia și Sudan participă de bunăvoie și împotriva voinței lor la conflict și se pare că pe câmpul de luptă sosesc și luptători din Ciad, Niger și Libia”, a spus Hudson.
„În plus, dronele moderne și muniția din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Iran și China au ajuns pe câmpul de luptă. Dacă adăugăm la acea listă și armele americane, care au fost cumpărate mai devreme, este probabil cel mai sângeros conflict din lume”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News