'Afacerea Beretta'. Armele de asalt ARX 160, date uitării. Pistoalele PX4, cu promisiunea de offset, în programul Guvernului României

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Beretta ARX 160, armă de asalt, sursă foto: DoD
Beretta ARX 160, armă de asalt, sursă foto: DoD

În urmă cu un an și jumătate, România semna cu mare fast un memorandum cu compania italiană Beretta, memorandum ce prevedea producția de arme de asalt ARX 160. Producția ar fi trebuit să înceapă la șase luni de la semnarea documentelor. 

Memorandumul a fost semnat pe data de 10 iulie 2019, de către reprezentanți Beretta și ministrul Economiei de la vremea respectivă, social-democratul Niculae Bădălău. Evenimentul a fost intens mediatizat, la semnarea actelor participând printre alții nume importante precum Gabriel Leș, pe atunci ministrul Apărării, reprezentanți Beretta, dar și ambasadorul Italiei la București.

Potrivit documentului, Uzina Mecanică Plopeni, filială a Romarm, ar fi trebuit să înceapă peste aproximativ şase luni de la semnarea memorandumului, să producă arme de asalt Beretta. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Vom fabrica un produs românesc, chiar dacă este sub numele Beretta. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie înfiinţată compania mixtă, iar, cel târziu peste şase luni, să înceapă producţia. (...) Statul român va deţine 80% din compania mixtă, prin Uzina Mecanică Plopeni, iar restul de 20% de către Beretta Holding. (...) Va fi negociat în perioada următoare şi contractul de offset, care va însemna modernizarea şi dotarea uzinei, cu 6,5 milioane de euro, şi oferirea unui pistol de 9 mm la fiecare armă de asalt achiziţionată”, spunea la vremea respectivă fostul ministrul al Economiei. 

Așadar, documentul prevedea și pistoale de 9 mm, transfer tehnologic în valoare de 6.5 de milioane de euro, dar și 150 de locuri de muncă, numai în Plopeni. 

Memorandumul este oficial în vigoare și la un an și jumătate de la semnarea lui, însă el nu produce niciun efect.

 

ARX 160, abia pe locul 3 din 5 în urma testării de la UM 01010 Tg-Mureș

 

Dar și alegerea Beretta a fost una cu cântec. Asta întrucât au fost trimise documente de tip Request For Information (RFI) către cinci companii pentru parcurgerea programului armelor de asalt, deși pe rol exista programul în care era implicată Filiala Cugir a Romarm prin programul național al României „Arma de asalt”. Solcitări de informații au fost trimise către cinci companii internaționale: Beretta (Italia), Uzi (Israel), Heckler&Koch (Germania), HS Produkt (Croația) și Dene (Africa de Sud).

Testarea armelor de asalt a avut loc în cursul anului 2017 la UM 01010 Tg-Mureș, iar potrivit surselor DefenseRomania, clasamentul a fost următorul: 1. Heckler&Koch 2. HS Produkt 3. Beretta 4. Uzi 5. Denel.

Memorandumul se pare că a făcut abstracție de acest lucru. Se pare că ARX 160 ar fi avut dificultăți cu blocaje în urma probei de nisip și a probei de fiabilitate cu trageri de minim 15.000 de cartușe.

 

Pistoalele PX4 Beretta, un obiectiv pentru România

 

Memorandumul semnat pentru arme de asalt ARX 160 nu produce niciun efect de un an și jumătate și, analizând programul de guvernare al Coaliției celor patru partide de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR în perioada 2021-2024, documentul oficial al Executivului nu specifică nimic despre armele de asalt.

Se specifică însă la obiectivele Guvernului pentru industria de apărare din România „producția pistoalelor de 9 mm și a muniției NATO de 5,56 mm la Societatea Uzina Mecanică Cugir SA”, dar și că: „prin acordul de compensare aferent achiziției de pistoale, industria românească va primi un transfer de tehnologie pentru asamblarea, verificarea și testarea pistoalelor model PX4 din SKD (kituri de piese și subansamble)”.

Este vorba despre cele 25.000 de pistoale Beretta PX4 pentru MAI. Pistoalele vor înlocui bătrânele Carpați.

2. Pistol PX4... (pistol-px4-beretta_11134400.jpg)

Foto: Pistol PX4, sursă foto: Beretta

 

Pe data de 2 decembrie 2020, liberalul Virgil Popescu, pe atunci ministrul Economiei,  a mers la Șimian, în județul Mehedinți, unde declara: „S-a luat decizia ca noua fabrică de pistoale a companiei Romarm să fie făcută aici, în comuna Șimian”. Până în prezent lucrurile nu au avansat.

Achizițiile din cursul anului trecut au reprezentant și subiectul unor anchete jurnalistice, ale Rise Project sau Antena 3. Potrivit ultimei surse citate, în ultima zi a stării de urgență, invocând chiar starea de urgență, Poliția Română încearcă să cumpere fără licitație de la Beretta, dar prin intermediarul Romarm, 25.000 de pistoale. Din cauza unui litigiu, poliția reușește să facă achiziția în aceleași condiții la două luni de la stingerea stării de urgență. Acordul cadru a fost încheiat între directorul general al Romarm și șeful Poliției Române de la vremea respectivă. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 10 milioane de euro. 

Doar că aceeași anchetă jurnalistică precizează că intermediarul Romarm a achiziționat cele 25.000 de pistoale de la Beretta, pentru 7.18 milioane de euro. Diferența de 3 milioane de euro rămân la Romarm, aproape jumătate reprezentând TVA-ul aferent, restul profit. Astfel, IGPR a achiziționat un pistol cu aproximativ 333 de euro, în timp  Romarm l-a achiziționat de la Beretta cu 287 de euro.

Rămâne de văzut în condițiile de față cum se va efectua offset-ul pentru programul PX4, menționat și în programul de guvernare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel