Avioanele Rafale M franceze vor decola de pe noul portavion al Franței folosind EMALS - catapulte electromagnetice americane

Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News
Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News

E oficial. Noul portavion cu propulsie nucleară al Franței va dispune de catapulte electromagnetice „made în USA”. E vorba de noul sistem de catapultă electromagnetică de tip EMALS (EMALS - Electromagnetic Aircraft Launch System).

Publicația franceză Zone Militaire a anunțat că, oficial, pe data de 19 august Pentagonul a anunțat că a alocat producătorului american General Atomics un contract în valoare de aproape 9 milioane de euro pentru dezvoltarea de catapulte electromagnetice EMALS plus sisteme auxiliare, destinate portavionului francez care va fi construit în programul PANG.

Programul PANG va duce la construirea unui nou portavion francez de ultimă generație pentru Marina franceză, un portavion cu propulsi nucleară, care va înlocui portavionul francez Charles de Gaulle. În momentul de față noul portavion se află în faza de proiectare.

Parisul plănuiește ca în 2038 noul portavion să îl înlocuiască pe Charles de Gaulle.

Video de prezentare publicat de Marina franceză a programului PANG - noul portavion cu propulsie nucleară a Franței:

 

 

Francezii s-au inspirat în alegerea capatultei electromagnetice din noul portavion american USS Gerald R. Ford

 

Amintim că în cursul anului trecut Agenția pentru Securitate și Cooperare în Apărare (DSCA) din SUA a emis un raport favorabil în care recomandă Congresului Statelor Unite ale Americii să accepte o potențială vânzare a două catapulte electromagnetice către Franța, plus a mai multor sisteme auxiliare pentru programul PANG.

DSCA estimează că valoarea contractului se ridică la 1.3 miliarde de dolari, adică aproximativ 1.2 miliarde de euro. Francezii amintesc că prețul e doar estimativ, așteptându-se la final să fie mai mic sau chiar mai mare, în funcție și de cursul monedei euro.

Noile catapulte electromagnetice alese de francezi sunt cele aflate și pe cel mai nou portavion al SUA - USS Gerald R. Ford. Anul trecut o delegație franceză a fost în SUA unde a „inspectat” portavionul american.

Cert e că americanii par să fi rezolvat problema cu catapulta electromagnetică EMALS. Aceasta părea să fie „călcâiul lui Ahile” pentru portavionul american. Problemele cu acest sistem nou au început încă din 2017. Atunci, fostul președinte Donald Trump, după ce a inspectat nava, s-a arătat dezamăgit de noile sisteme de catapultare electromagnetică și a cerut revenirea la vechile sisteme implementate pe portavioanele din clasa Nimitz. Dar americanii par să fi rezolvat marea problemă a USS Gerald R. Ford iar acum EMALS vor fi implementate și pe noul portavion de ultimă generație al Franței.

 

Sistemele de catapultare STOBAR și CATOBAR

 

2. Programul ... (pang-pa-ng-portavion-franta_74478400.jpg)

Programul PANG - noul portavion cu propulsie nucleară pe care Franța îl dezvoltă. Imagine concept, sursă foto: Naval Group

Sistemul de decolare STOBAR  (Short Take-off but arrested recovery), este cel clasic, folosind rampa  - ski jump -.  De precizat că aeronavele care operează de pe acest sistem au o încărcătură de armament mai mică și o rază de acțiune mai mică în comparație cu aeronavele care operează de pe configurație CATOBAR.

Sistemul de decolare CATOBAR (Catapult Assisted Take-off Barrier assisted recovery) este sistemul de decolare care operează cu catapulta cu aburi sau catapulta electromagnetică.

De subliniat că sisteme CATOBAR sunt folosite de portavioanele cu propulsie nucleară, precum Chares de Gaulle sau portavioanele Statelor Unite ale Americii. Spre exemplu, Admiral Kuznețov, care are propulsie clasică, utilizează configurația de decolare STOBAR.

CITEȘTE ȘI: Cum peticesc rușii portavionul Amiral Kuznețov, schimbându-i centrul de greutate. Șanse infime ca nava să fie în serviciu până în 2040

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel