Aeronave NATO de cercetare strategică au survolat intens zona litoralului românesc și apele neutre ale Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 20.03.2024, SUA și Marea Britanie au desfășurat misiuni de cercetare strategică în zona litoralului românesc și apelor Mării Negre. Cele două state membre NATO au întrebuințat în acest scop două aeronave de cercetare radioelectronică de tip RC-135V și RC-135W.

După cum a confirmat și site-ul itamilradar.com, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au efectuat o misiune specifică în zona Mării Negre cu o aeronavă Boeing RC-135W Rivet Joint, care a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Avionul, cu numărul de înregistrare ZZ665 și indicativul radio RRR7220, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Acesta s-a deplasat în partea centrală a Mării Negre, la sud-vest de Sevastopol, evoluând la o altitudine de 10.066 metri. Ulterior, aeronava a efectuat mai multe treceri în apropierea coastelor românești de la Marea Neagră.

Avionul britanic de cercetare radioelectronică a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon, care au decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Această procedură este folosită de armata britanică din luna septembrie 2022, când o aeronavă RC-135 a fost interceptată de avioane de vânătoare rusești, care au lansat o rachetă din greșeală, amenințând avionul de cercetare.

De asemenea, conform tacticilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Marii Britanii, misiunea a fost sprijinită de un avion-cisternă Airbus KC.2, care a venit în zona litoralului românesc tot din Cipru.

Pe lângă avioanele britanice, în spațiul aerian al României s-a aflat și un avion de cercetare radioelectronică RC-135V Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Aeronava, cu numărul de înregistrare 64-14841 și indicativul radio JAKE17, a decolat de la o bază aeriană de pe teritoriul Marii Britanii. Aceasta a orbitat între localitățile Galați și Constanța.

În spațiul aerian românesc au îndeplinit misiuni alte două avioane de cercetare americane. Este vorba despre un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon și o aeronavă de cercetare Bombardier Challenger 650. În timp ce primul avion a venit în România de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, cel de-al doilea a decolat, probabil, de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Aeronava P-8A a evoluat, ca de obicei, în zona Deltei Dunării, iar Challenger 650 a patrulat la frontierele de est și de nord ale României.

Misiunile de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) executate de avioanele de cercetare americane și britanice au avut ca obiectiv probabil culegerea de informații despre mișcările trupelor rusești din zona Mării Negre.

Nu este exclus faptul ca, în baza informațiilor obținute, Forțele Armate ale Ucrainei să efectueze în perioada următoare noi atacuri cu drone și rachete de croazieră asupra unor obiective rusești din Peninsula Crimeea și, eventual, din Ținutul Krasnodar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel