Aeronave F-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat la Mihail Kogălniceanu (Foto): Este prima misiune de tip Air Shielding pentru finlandezi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Șapte avioane de vânătoare F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene finlandeze au aterizat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, în România, pe 3 iunie. Sursa Foto: NATO Allied Air Command.
Șapte avioane de vânătoare F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene finlandeze au aterizat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, în România, pe 3 iunie. Sursa Foto: NATO Allied Air Command.

Șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat luni, 3 iunie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet, va executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni, precizează MApN într-un comunicat de presă.

Potrivit NATO Allied Air Command, aceasta este prima desfășurare a Forțelor Aeriene Finlandeze într-o misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în România. Misiunea a început astăzi cu zboruri de realimentare a avioanelor de vânătoare F/A-18 Hornet de la Baza Aeriană Rissala a Escadrilei Aeriene Karelia către Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România.

Zborurile de realimentare în aer au fost efectuate cu sprijinul unui avion cisternă A400M al Forțelor Aeriene Germane, fără a se efectua aterizări intermediare. 

Misiunile de Poliție Aeriană au rolul de apărare și asigurare a integrității spațiului aerian al României și contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între toate forțele aliate participante la misiune.

 

Obiectivul Forțelor Aeriene Finlandeze: Aprofundarea cooperării cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Române.

 

„Timp de două luni, avioanele finlandeze se vor alătura unui detașament Typhoon al Royal Air Force și vor avea misiuni de reacție rapidă și vor zbura alături de acestea și de avioanele F-16 românești, securizând în mod colectiv spațiul aerian al NATO și protejand populația României, a declarat locotenent-colonelul Rami Lindström, primul comandant al detașamentului finlandez de la Mihail Kogălniceanu.

„Obiectivul nostru aici, în România, este de a spori integrarea noastră în NATO Air Power prin perfecționarea și aprofundarea cooperării noastre cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Române”, a adăugat el subliniind că desfășurarea este o etapă importantă pentru dezvoltarea în continuare a „capacității noastre de a opera de la o altă bază aeriană aliată”.

NATO asigură sarcini de descurajare și apărare pe timp de pace prin intermediul misiunilor de poliție aeriană și de scut aerian. Forțele aeriene ale statelor membre supraveghează și protejează integritatea spațiului aerian aliat prin intermediul misiunii permanente de poliție aeriană.

Pe de altă parte, misiunea de protecție aeriană constă într-o prezență sporită a avioanelor de luptă și a unităților de apărare aeriană la sol în statele membre estice ale NATO.

Sarcinile detașamentelor de vânătoare care participă la misiunea Air Shielding includ sarcini de alertă cu reacție rapidă, zboruri de patrulare sub comanda apărării antiaeriene și antirachetă integrate a NATO, precum și activități de exerciții și menținerea descurajării colective a Alianței.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel