Aerodromurile ucrainene “se vor umple” de avioane F-16. Împreună cu aeronavele reale, Ucraina va primi din Occident și machete-momeală

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În viitorul apropiat, Forțele Armate ale Ucrainei vor primi (dacă nu au primit deja) primele avioane de vânătoare americane de tip F-16. Așa cum s-a întâmplat anterior cu HIMARS, Leopard sau Storm Shadow, armata ucraineană își pune mari speranțe în aceste aeronave.

Publicația de propagandă rusă topwar scrie că, după ce țările europene ar fi refuzat “să ascundă” avioanele ucrainene și să-și pună aerodromurile la dispoziția Forțelor Aeriene ale Ucrainei, oficialii de la Kiev se confruntă cu o provocare serioasă, reprezentată de asigurarea siguranței echipamentelor primite.

După cum este cunoscut, în ultimele zile, loviturile executate de armata rusă au vizat mai multe aerodromuri ucrainene. Astfel, atacurile cu rachete au fost îndreptate împotriva aerodromurilor din Mirhorod și Dolgintsevo, unde au fost distruse mai multe avioane de vânătoare Su-27, o aeronavă MiG-29 și un elicopter Mi-24.

Pe fondul acestei situații, o serie de experți occidentali sugerează faptul că, împreună cu aeronavele F-16, partenerii Ucrainei pot transfera la Kiev manechine gonflabile de înaltă calitate.

O fotografie care demonstrează o astfel de “înșelăciune” a fost publicată recent pe Internet și a devenit virală în mediul online.

Din imagine rezultă faptul că este aproape imposibil ca de la distanță mare să se facă o distincție între un astfel de manechin și o aeronavă reală. Astfel că, este puțin probabil ca un avion de vânătoare gonflabil să poată fi recunoscut de o dronă de cercetare, în timp ce pentru un satelit aceasta este o misiune complet imposibilă.

Probabil că, în curând, o masă de astfel de manechine va fi amplasată pe aerodromurile ucrainene de pe care F-16 reale nu vor decola.

Presa rusă semnalează însă faptul că, oricât de mult al încerca Forțele Aeriene ale Ucrainei să-și ascundă aeronavele, mai devreme sau mai târziu, acestea vor trebui să participe la ostilități, iar în aer avioanele americane nu vor mai putea fi înlocuite cu “momeli”. Jurnaliștii ruși au atras atenția și asupra faptului că pregătirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16 “lasă de dorit”.

Pe de altă parte, însă, tocmai disperarea rușilor de a lovi aerodromurile ucrainene arată că venirea avioanelor F-16 provoacă insomnii la Moscova.

Comentariul autorului: Nu este pentru prima dată când părțile implicate în conflictul din Ucraina au folosit materiale gonflabile pentru a induce în eroare adversarul. Pe lângă avioane, au fost utilizate manechine care imitau tancurile sau complexele de rachete antiaeriene.

În plus, în ceea ce privește avioanele de luptă, partea rusă a desenat pur și simplu cu vopsea pe asfaltul aerodromurilor siluete de aeronave.

Deocamdată nu există informații oficiale despre eficiența acestor tactici, dar, trebuie precizat faptul că în cazul avioanelor de vânătoare F-16 acest lucru ar putea funcționa. Chiar dacă partea ucraineană nu va reuși să asigure o protecție sporită a acestora, cel puțin va determina armata rusă să-și folosească rachetele scumpe pentru lovirea unor manechine.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel