Publicitate
Este cunoscut că navele americane de luptă vin frecvent în Marea Neagră, în special după anexarea Crimeei de către Rusia, și că, în scopul afirmării sprijinului acordat statelor membre și partenere NATO din această regiune, navele americane participă la exerciții și activități de pregătire planificate și organizate împreună cu forțele navale ale acestor state.
Doar că, de această dată, intrarea celor două nave în Marea Neagră nu mai are un caracter planificat și nu mai are loc pentru afișarea sprijinului politico-militar pe timp de pace. Misiunea curentă este mai degrabă una de strategie militară pe cât de firească, în contextul escaladării tensiunilor ruso-ucrainene, pe atât de impusă de mișcările Moscovei.
După comasările de trupe ruse la frontiera Ucrainei și după întărirea dispozitivelor terestre și navale de luptă din Crimeea, Washingtonul era obligat să acționeze, și cât mai concret și rapid posibil. Altfel ar fi demonstrat că declarațiile de susținere făcute în particular Ucrainei și în general partenerilor din Marea Neagră sunt simple vorbe, și, poate mai important, ar fi demonstrat slăbiciune față de acțiunile ferme ale Rusiei.
Este foarte clar că cele două nave de luptă, oricât de “distrugătoare” ar fi, reprezintă extrem de puțin ca forță militară în “poligonul rusesc de arme întrunite” Marea Neagră. Densitatea și varietatea tehnicii militare de luptă pe care rușii o pot activa acum în Marea Neagră este sufocantă chiar și pentru numărul maxim de nave pe care SUA îl poate aduce aici respectând Convenția de la Montreux.
Cu toate acestea, prezența celor două nave americane are o mare semnificație în strategia de gestionare a situației dintre SUA, Rusia și Ucraina, marcând practic punctul de la care lucrurile nu mai pot reveni la normal fără consecințe, sau pierderi cel puțin de imagine.
Rusia își pregătise dinainte terenul pentru eventualitatea în care nu va acționa militar în Ucraina, susținând că intervenția sa va fi doar ca reacție la provocările ucrainene. Astfel, lipsa de acțiune ar nu i-ar fi afectat imaginea, ci, din contră, ar fi demonstrat cumpătare și reținere în utilizarea forței. Însă, odată cu sosirea navelor americane, renunțarea Moscovei la intervenția militară va fi pusă pe seama prezenței acestora în Marea Neagră și a temerilor față de reacția SUA, indiferent de ce face sau nu Ucraina.
Astfel, prezența americanilor acum în Marea Neagră, deși a fost forțată de ruși prin mișcările masive de trupe, nu doar că îi irită pe aceștia din urmă, dar îi și obligă să acționeze dacă nu vor să pară că dau dovadă de slăbiciune chiar “pe terenul lor”.
Însă este puțin probabil ca strategii ruși să nu fi anticipat un astfel de curs al acțiunii, ceea ce ne poate duce cu gândul că aceștia au ales încă de la început scenariul intervenției militare în Ucraina, pentru care un pretext poate fi oricând creat în mod artificial.
Problemele cu adevărat grave vor apărea imediat după momentul potențialei intervenții, întrucât , la rândul lor, SUA ar fi obligate să acționeze cel puțin la un nivel minimal cu navele aduse în Marea Neagră. O lipsă de implicare militară a SUA în situația ajunsă la acest nivel ar echivala cu un pas înapoi în fața Rusiei, care va fi sancționat imediat nu atât de Kremlin, cât de ceilalți adversari ai SUA și chiar de unii parteneri care se bazează pe sprijinul american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News