Hegseth, primul secretar american al apărării din ultimele decenii care a vizitat Panama, a zburat deasupra canalului cu un elicopter Black Hawk după ce s-a întâlnit cu militarii americani și forțele de securitate panameze.
Vorbind la deschiderea unui nou doc finanțat de SUA la baza navală Vasco Nuñez de Balboa și după întâlnirea cu președintele panamez José Raúl Mulino, Hegseth a afirmat că SUA nu vor permite Chinei sau altei țări să amenințe operațiunile Canalului.
„În ultimele săptămâni, SUA și Panama au făcut mai mult pentru a consolida operațiunile de apărare și securitate decât în ultimele decenii”, a spus Hegseth.
El se referă la porturile aflate la capetele canalului, controlate de un consorțiu din Hong Kong, care este în curs de a-și vinde participația altor consorții, inclusiv BlackRock Inc.
Hegseth a precizat că entitățile din China încă controlează infrastructura critică din zona canalului.
„Din această cauză, atât Panama, cât și SUA sunt mai puțin sigure, mai puțin prospere și mai puțin suverane, a declarat oficialul, care nu a ratat ocazia să citeze din liderul suprem:” Și, așa cum a subliniat președintele Donald Trump, o astfel de situație nu este acceptabilă”.
Great visit at the Miraflores Locks of the Panama Canal.
— Secretary of Defense Pete Hegseth (@SecDef) April 9, 2025
President @JoseRaulMulino, Minister @frankabregom, we are grateful to you and your teams, along with the Panama Canal Authority, for safeguarding this canal. pic.twitter.com/QmOVQtoqA0
Vizita în Panama vine pe fondul tensiunilor sporite din cauza afirmațiilor repetate ale președintelui Donald Trump că SUA sunt taxate excesiv pentru trecerea prin canal și că China are prea multă influență asupra operațiunilor canalului – afirmații pe care Panama le-a negat, arată Reuters.
La scurt timp după întâlnire, ambasada Chinei din Panama a emis o declarație în care condamna afirmațiile guvernului SUA și a scris pe X că SUA încearcă să-și sporească influența prin șantaj și că modul de a face afaceri al Panama este „decizia suverană a Panama” în care SUA nu au dreptul de a interveni.
„SUA desfășoară o campanie senzaționalistă despre 'amenințarea teoretică chineză' în încercarea de a sabota cooperarea chino-panameză, care se bazează pe interesele geopolitice ale SUA”, au scris aceștia.
Canalul Panama, pe lista președintelui Trump încă de la discursul de inaugurare a noului său mandat
După ce Hegseth și Mulino au vorbit la telefon în februarie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că s-a ajuns la un acord conform căruia navele de război americane nu vor fi taxate pentru trecerea prin canal. Dar Mulino a negat public existența unui astfel de acord.
Președintele SUA chiar a sugerat că SUA nu ar fi trebuit să cedeze niciodată controlul asupra Canalului Panama și că poate ar trebui să-l recupereze.
Peste 40% din traficul de containere din SUA, evaluat la aproximativ 270 de miliarde de dolari pe an, trece prin Canalul Panama.
Îngrijorările chineze au fost, de asemenea, ridicate de un consorțiu din Hong Kong care deținea un contract de închiriere pe 25 de ani pentru porturile de la ambele capete ale canalului. Guvernul panamez a anunțat că este în curs de revizuire a contractului de închiriere și a concluzionat luni seara că au existat nereguli.
Cu toate acestea, consorțiul din Hong Kong a anunțat deja că CK Hutchison își va vinde participația de control din porturi unui consorțiu care include BlackRock Inc., punând porturile sub controlul SUA odată ce vânzarea va fi finalizată.
Secretarul de stat Marco Rubio i-a spus lui Mulino, în timpul unei vizite din februarie, că Trump consideră că prezența Chinei în zona canalului ar putea încălca tratatul care a dus la cedarea căii navigabile de către SUA către Panama în 1999. Tratatul respectiv solicită neutralitatea permanentă a canalului construit de americani.
SUA au construit canalul la începutul anilor 1900, căutând modalități de a facilita tranzitul navelor comerciale și militare între coastele sale. Washingtonul a renunțat la controlul căii navigabile și a cedat-o Panama la 31 decembrie 1999.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News