Administrația americană ia în calcul revizuirea Convenției de la Montreux, care reglementează statutul strâmtorilor de la Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul american USS Porter, în Marea Neagră, în timpul exercițiului Sea Breeze 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Distrugătorul american USS Porter, în Marea Neagră, în timpul exercițiului Sea Breeze 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Presa americană continuă să dezvăluie o serie de inițiative prezentate de politicieni și militari pe fondul discuțiilor inițiate de Rusia privind problemele de securitate globală. Una dintre acestea se referă la revizuirea Convenției de la Montreux, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele de la Marea Neagră.

Documentul, adoptat în anul 1936, stabilește, între altele, modul de intrare în Marea Neagră a navelor de luptă. Astfel, pe timp de pace, prezența navelor de luptă ale statelor neriverane în Marea Neagră este limitată în ceea ce privește tonajul și perioada de ședere în zonă.

O serie de oficiali americani consideră că normele Convenției de la Montreux sunt depășite și nu mai reflectă situația globală de securitate. În acest sens, s-a propus revizuirea regulilor de intrare a navelor de război în acvatoriul Mării Negre.

Potrivit presei americane, administrația SUA ia în calcul modificarea regulilor de trecere a navelor străine prin Bosfor și Dardanele dinspre Marea Mediterană spre Marea Neagră, cât și a regulilor de navigație în zona Mării Negre.

În special, oficialii care s-au exprimat în favoarea modificării Convenției de la Montreux sunt nemulțumiți de mai multe dintre punctele acesteia, inclusiv de cel potrivit căruia este necesară notificarea anterioară a Turciei cu privire la trecerea navelor de luptă prin strâmtorile de la Marea Neagră.

O serie de membri ai administrației americane s-au pronunțat pentru acordarea statutului de “zone libere pentru navigație” atât Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, cât și însăși Mării Negre. În acest fel, SUA și-ar putea asigura o prezență permanentă a navelor sale militare în Marea Neagră, fără să mai fie necesară nici măcar informarea aliatului turc din cadrul NATO despre intenția de a intra în regiune.

Trebuie menționat și faptul că, în prezent, Turcia încearcă să implementeze proiectul Canalului Istanbul. În mod declarativ, autoritățile de la Ankara afirmă că urmează să construiască această nouă arteră, ce ar trebui să unească Marea Marmara cu Marea Neagră, pentru a descongestiona Strâmtoarea Bosfor. SUA consideră că și apariția unui nou canal reprezintă un motiv pentru revizuirea întregii Convenții de la Montreux, deși autoritățile de la Ankara nu apreciază că este necesar acest lucru.

Potrivit presei din SUA, deocamdată, în cadrul administrației americane nu s-a reușit conturarea unui punct de vedere unitar în ceea ce privește modificarea Convenției de la Montreux.

 

Comentariul autorului: Având în vedere faptul că SUA nu sunt parte semnatară a Convenției de la Montreux, va fi dificil ca o propunere de revizuire a Convenției de la Montreux să vină din partea oficialilor americani. Bineînțeles că acest lucru ar fi posibil prin intermediul unuia dintre aliații SUA, ca de exemplu Marea Britanie.

Însă, redeschiderea discuțiilor privind statutul strâmtorilor de la Marea Neagră este una riscantă pentru toate părțile, pentru că nu se știe ce surprize ar putea aduce adoptarea unui nou document.

Însăși denunțarea convenției și renunțarea completă la aceasta nu ar fi numai în avantajul statelor neriverane Mării Negre. Documentul aflat acum în vigoare este rezultatul unor negocieri și compromisuri făcute între părți. De exemplu, în cazul în care se va renunța la convenție, Rusia ar putea să-și deplaseze în mod liber submarinele în și din Marea Neagră, inclusiv cele nucleare strategice, lucru care nu este permis în prezent de Convenția de la Montreux.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel