Administrația Trump îsi avertizează prietenii împotriva contractelor de armament cu Rusia

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
donald trump
EXCLUSIV
donald trump

Deși câțiva dintre aliații americani din Golf și Asia intenționează să cumpere armament din Rusia, actuala administrație americană avertizează sever împotrivă, amenințând cu sancțiuni natiunile prea "prietenoase" cu Putin.

Totul a început cu declarația Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri în Orientul Apropiat Schenker, care în cadrul audierilor în Senatul american a nuanțat că "sfătuiește prietenește" Arabia Saudită si Qatar să renunțe la intenția lor de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400, deși nici un contract oficial încă nu fusese semnat.

Administrația Trump duce o politică coerentă, în diverse părți ale lumii, în încercarea de a convinge diverși aliați sau state prietene să nu devină clienți ai Rusiei în materie de armament. Deși economic demersul american, în esență este vorba de o politică de securitate principală a SUA pentru a împiedica orice corelație militară și de armament pe care cineva, într-o zi, ar folosi-o împotriva armatei sale. Această politică (a achizițiilor militare) a fost relaxată de către președintele Obama, în încercarea sa de a revitaliza relațiile americano-ruse și care a esuat în perioada când Hillary Clinton era Secretar de Stat. Președintele Trump a întărit această politică prin promulgarea unei legi speciale care aplică sancțiuni drastice tuturor statelor care cumpără în același timp și armament american și rusesc. Intenția clară a SUA este de a nu se crea o stare de "echilibru a puterii de foc"  în interiorul aceleiași țări astfel că superioritatea de lovitură americană să fie diminuată.

Având in vedere severitatea sancțiunilor propuse în  lege, Secretarul Apărării James Mattis deja a solicitat congresului o mai mare flexibilitate de decizie asupra aplicării legii în privința câtorva state cliente vechi ale industriei de armament din Rusia. Solicitând derogări substanțiale, Mattis s-a referit la India, Vietnam sau Indonezia, aflate de decenii în relații militare speciale cu Rusia. Pentru SUA, o tensionare suplimentară a relațiilor cu țările din Sud Estul Asiei reprezintă o nouă complicație de securitate, având în vedere că politica americană din zonă s-a schimbat radical odată cu redenumirea spațiului Pacific ca fiind Indo-Pacific, subliniind astfel legătura intrinsecă strategică oferită de subcontinentul indian între Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Versiunea 2019 a Legii Apărării SUA aflată în discuția congresului ar stabili ca regulă suspendarea pentru 180 de zile a sancțiunilor împotriva țărilor cumpărător doar dacă în acea perioadă îsi reduc substanțial relațiile de achiziții militare cu Rusia.

Problema fundamentală este că aliații americani din Golf consideră achizițiile militare ca instrument diplomatic, majoritatea puterii lor ofensive fiind asigurată de către achizițiile militare exclusiv americane, care stau la baza capacităților lor ofesnive si defensive.

Având în vedere acest aspect mai mult politic decat militar, Arabia Saudită încearcă să isi regleze anumite interese în spațiul ex-sovietic prin cumpararea de tehnică militară rusească, fără a conta pe valoarea ei reală strategică sau de atac. Deși luna de miere cu Administrația Trump este departe de a se încheia, tensionarea relațiilor cu Iranul și necunoscutul proiect de pace între Israel și Palestina au adus la poarta Moscovei mulți noi clienți de tehnologie militară. Scopul achizitiilor militare din Rusia al acestor țări, este unul mai degrabă politic și diplomatic. Cum este cazul Turciei, care dorind să atragă atenția SUA asupra unor diferențe politice majore, a acceptat în ultimii ani să comande tehnică militară rusă.

Deși este improbabilă folosirea tehnicii militare rusești împotriva armatei americane, într-un scenariu real tactic, multiplicarea acestor linii financiare de "cumpărare" a prieteniei cu Rusia doar pentru a obține avantaje de la SUA, devine deja obositoare.

Mai mult, se observă această tendință crescătoare și în privința  Chinei, care a devenit extrem de interesată să echilibreze influența militară a SUA prin vânzarea de tehnică militară având ca scop tocmai reducerea superiorității strategice a armatei americane. Iar acest lucru, SUA nu îl va permite nimănui fie prieten sau aliat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel