La rândul său, viceministrul rus "a subliniat contribuția Rusiei la dezvoltarea capacităților Forțelor Armate Arabe Libiene în domeniile pregătirii și creșterii eficienței, subliniind cooperarea comună în lupta împotriva terorismului și extremismului".
Yunus-Bek Evkurov a sosit (31.05) pe aeroportul Benina din Benghazi, estul Libiei, în a cincea sa vizită în țară din august anul trecut. Potrivit Statului Major al Forțelor de Securitate ale Armatei Naționale Libiene (ANL), viceministrul, care este "însoțit de o delegație la nivel înalt a guvernului rus", a fost primit la aeroport de Ahmed Houmeh, ministrul apărării al Guvernului de Stabilitate Națională (GNS), executivul din estul Libiei desemnat de Camera Reprezentanților dar nerecunoscut de Comunitatea internațională, de Khairia Al Tamimi, directorul biroului comandantului șef al ANL, și de Șeful Statului Major al Forțelor de Securitate ANL, Khaled Haftar.
Acesta din urmă, fiul comandantului șef al Armatei Naționale Libiene, a vizitat Moscova la începutul lunii mai, unde s-a întâlnit, printre alții, cu adjunctul ministrului de externe Mihail Bogdanov.
Vizitele frecvente ale lui Yunus-Bek Evkurov în estul Libiei, care s-au succedat încă din august anul trecut, consolidează zvonurile conform cărora Moscova începe formarea unei "legiuni africane" în Libia destinată înlocuirii forțelor grupării "Wagner". Structura acestei legiuni este de așteptat să fie finalizată până în scurt timp, urmând să opereze nu numai în Libia, ci și în Burkina Faso, Mali, Republica Centrafricană și Niger.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat recent că mercenarii grupului Wagner "nu numai că au destabilizat Libia", dar au folosit și țara ca "o platformă pentru a destabiliza regiunea Sahel și continentul african". Potrivit proiectului de investigație "All Eyes On Wagner" (AEOW), în ultimele luni Rusia a transferat soldați și luptători profesioniști în Libia, unde astăzi s-ar afla cel puțin 1.800 de ruși în principal în Cirenaica și Fezzan, în teritoriile controlate de ANL.
Ambasada Rusiei în Libia, la rândul ei, a definit ancheta ca un "amestec de jumătăți de adevăruri și minciuni" care ar fi fost "fabricat de serviciile secrete occidentale".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News