Adevăratul motiv pentru care ucrainenii au intrat în Kursk: Operațiunea e defensivă, Rusia plănuia ceva major pe direcția Kiev

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.

DefenseRomania a participat la o masă rotundă organizată de Ambasada Ucrainei la București, eveniment media în cadrul căruia Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, a discutat despre situația din Ucraina la aproape trei de de la invazia pe scară largă declanșată de ocupantul rus.

Iar unul din subiecte a fost, desigur, operațiunea Kursk, Amintim că pe 6 august 2024, într-o operațiune fără precedent, Armata Ucrainei a intrat în Rusia unde în urma unor mai multe bătălii a reușit să ocupe peste 100 de localități și orașe. Mii soldați ruși au căzut în prizonierat. 

În ciuda unei contraofensive declanșată recent de ruși, ucrainenii sunt în continuare pe teritoriul Federației.

Ambasadorul Ihor Prokopchuk a subliniat că Ucraina nu are revendicări teritoriale asupra regiunilor din Rusia și a arătat că de fapt Kursk a fost o operațiune defensivă. Decizia de a intra în Kurks, după o planificare și executare ca la carte, a fost luată după ce ucrainenii au obținut informații despre o iminentă invazie rusă în oblasturile Sumî și Cernihiv. De menționat că acestea, cu precădere Sumî, sunt cruciale și sunt aflate pe direcția Kiev.

 

Operațiunea Kursk, pur defensivă. Ucraina nu revendică teritorii rusești, dar a avut informații că rușii pregăteau ceva major pe direcția Kiev

 

2. Soldați uc... (soldati-ucraineni-in-kursk-rusia_82681600.png)

Soldați ucranieni din cadrul Trupelor Aeropurtate Ucrainene, arborând steagul pe teritoriul rus în Kursk. Foto: Captură video Ministerul Apărării din Ucraina

Da-ți-mi voie să subliniez în ceea ce privește operațiunea Kursk că e vorba de o operațiune defensivă a Armatei Ucrainei. Aveam informații că după ofensiva majoră a forțelor ruse din Harkov se pregăteau atacuri simultane pe linia de graniță și în regiunea Sumî. Așadar, ofensiva forțelor de apărare ale Ucrainei a prevenit o invazie rusă în două oblasturi ucrainene, Sumî și Cernihiv.

Ucraina nu are revendicări teritoriale în Rusia. Ofensiva în Kursk a avut loc doar pentru a preveni o nouă incursiune rusă, dar de asemenea un rezultat foarte important al acestei operații este că forțele ucrainene au demonstrat capabilitatea de a dezvolta operațiuni de apărare atât de complexe, în ceea ce privește planificarea și execuția”, a punctat ambasadorul Ucrainei în România.

El a subliniat că Ucraina a demonstrat că are posibilitatea să obțină rezultate spectaculoase și a făcut din nou apel ca Occidentul să nu ezite sprijinirea Ucrainei care ar putea obține victoria în cazul unor decizii curajoase din partea Vestului.

„Operațiunea a început pe 6 august. Suntem la finalul lunii septembrie iar forțele de apărare ale Ucrainei continuă să execute obiective în regiunea rusă Kursk, în conformitate cu planurile dezvoltate de comandanții militari. Aceasta e o operațiune care arată capabilitățile forțelor noastre armate și posibilitatea de a ne atinge obiectivele militare. Ucraina, cu sprijinul partenerilor, poate obține victoria”, a conchis șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România.

 

Putin a cerut împingerea ucrainenilor din Kursk până pe 1 octombrie 2024. Aproape imposibil de realizat

 

3. Vladimir P... (xlnmgafcdwlra9c1nrozufgekyfxiyho_91289300.jpg)

Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru

La mijlocul lunii august Vladimir Putin a stabilit data de 1 octombrie, ca termen ​​până la care armata rusă trebuie să-i împingă pe ucraineni din regiunea Kursk a Rusiei. 

Până pe 1 octombrie mai e aproape o săptămână iar șansele ca ordinul lui Putin să fie implementat sunt aproape nule.

Între timp, pe frontul din estul Ucrainei, rușii continuă să avanseze lent, dar constant. Ucraina evacuează deja orașul Pokrovsk de aproximativ 60.000 de oameni. 

Kievul spera că incursiunea va obliga Moscova să mute efective de pe frontul din estul Ucrainei, permiţând astfel forţelor ucrainene să oprească ofensiva rusă pe frontul respectiv.

Între timp la Kursk ruşii ''au încercat'' să atace pe flancuri încă de săptămâna trecută, dar au fost opriţi, situaţia s-a stabilizat şi astăzi totul este sub control'', a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului regional ucrainean Oleksii Dmitraşkivski, în urmă cu o săptămână.

CITEȘTE ȘI: Ar trebui România să intercepteze drone rusești deasupra Ucrainei? De ce o astfel de acțiune nu înseamnă implicarea României în război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel