Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina ar fi pregătită să negocieze un posibil compromis teritorial într-un acord de încetare a focului cu Federația Rusă, relatează ziarul The Financial Times.

Diplomații europeni prezenți la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută au observat o schimbare semnificativă în tonul oficialilor ucraineni, privind o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina.

Publicația britanică face referire la mai mulți diplomați europeni, potrivit cărora noul șef al diplomației ucrainene, Andrii Sibiha, a abordat o atitudine mai pragmatică în discuțiile despre potențiale compromisuri.

Potrivit diplomaților, Sibiha a folosit întâlniri private cu partenerii occidentali la prima sa călătorie în Statele Unite pentru a discuta cu aceștia posibile soluții de compromis, inclusiv negocieri de tip „teritorii contra securitate”.

„Vorbim din ce în ce mai deschis despre cum se va încheia (războiul de agresiune al Rusiei) și la ce ar trebui să renunțe Ucraina pentru a ajunge la un acord de pace de durată”, a declarat unul dintre diplomați pentru ziarul britanic . „Aceasta este o schimbare majoră față de situația de acum șase luni, când astfel de discuții erau tabu”, a adăugat un oficial pentru FT.

La fel vorbește și președintele ceh Petr Pavel, declarațiile sale fiind analizate de DefenseRomania încă din luna august. Petr Pavel a reluat ideea într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru ziarul american The New York Times (NYT) a declarat că „cel mai probabil rezultat al războiului va fi că o parte a teritoriului ucrainean va fi sub ocupație rusă, temporar”. Potrivit acestuia, nici Ucraina, nici Rusia nu se pot aștepta să-și atingă obiectivele maxime.

„Pentru a vorbi despre înfrângerea Ucrainei sau înfrângerea Rusiei, pur și simplu nu se va întâmpla”, a adăugat el, adăugând că „sfârșitul va fi undeva la mijloc”.

 

Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina 

Societatea ucraineană este epuizată de război și devine mai deschisă la negocieri de pace, 57% susținând acest lucru, față de 33% cu un an în urmă. Războiul a afectat grav populația, 77% dintre ucraineni pierzând persoane apropiate; în urmă cu doi ani, procentul era undeva la 20%. În plus, două treimi dintre oameni au spus că le este greu sau foarte greu să trăiască cu veniturile obținute în vreme de război.

Președintele Zelenski și echipa sa se află sub presiunea din ce în ce mai mare din partea partenerilor occidentali, care cer să găsească o cale către o înțelegere prin negocieri. Dar există temeri că poziția Ucrainei este prea slabă pentru a asigura un acord echitabil chiar acum, relatează FT.

FT clarifică faptul că cea mai mare amenințare la adresa unității aliaților vine din SUA. Astfel, o posibilă victorie în alegerile republicanului Donald Trump ar putea aduce Ucrainei un acord de pace nefavorabil sub amenințarea de a pune capăt ajutorului militar.

De asemenea, Kievul nu reușește să-i convingă pe americani în privința a două solicitări importante: obținerea permisiunii de a folosi arme occidentale pentru lovituri pe teritoriul rus și progresul în aderarea Ucrainei la NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după întrevederea cu Donald Trump. Photo source: Captură video Volodimir Zelensky @OfficialFacebook

Planul de victorie” al lui Zelenski se bazează pe atacuri asupra unor ținte rusești, cum ar fi centrele de comandă și depozitele de armament, pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a continua războiul. Totuși, SUA încă amână acordul pentru Kiev de a lovi ținte din Rusia, ceea ce arată că Washingtonul nu este convins de planul Ucrainei, iar lucrurile ar putea merge către un compromis teritorial.

Parte a compromisului ar putea fi și gestul lui Joe Biden care ar putea deschide ușa NATO pentru Ucraina. Biden ar putea fi de acord să accelereze statutul cererii Ucrainei de aderare la NATO, pe modelul Germaniei de Vest. Întreaga Germanie a aderat la NATO abia după căderea Zidului Berlinului.

„Modelul vest-german câștigă popularitate în special la Casa Albă, care a fost cea mai sceptică cu privire la aderarea (Ucrainei) la NATO”, potrivit directorului Consiliului European pentru Relații Externe, Jeremy Shapiro. „Rușilor nu le-ar plăcea, dar cel puțin ar putea fi o mișcare de compromis”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel