Aderarea Ucrainei la NATO după modelul Germaniei de Vest: O idee înaintată de occidentali, dar nepopulară la Kiev şi neacceptată de Rusia

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

De un an și jumătate, Occidentul vorbește despre posibila aderare a Ucrainei la NATO după ''scenariul german'', adică modelul când Germania a devenit membră a Alianței în ciuda faptului că era împărțită între vest și de est. Subiectul a fost readus în discuție de Financial Times, dar și de mai mulți experți, consultați chiar de către presă ucraineană. Fără urmă de îndoială, Kievul îşi menţine poziţia faţă de această propunere şi susţine că este o simplă speculație.

Ucraina dorește să adere la NATO ca parte a planului său de încetare a conflictului cu Rusia, iar informații recente sugerează că Kievul și aliații săi discută serios despre modelul Germaniei de Vest.

În cursul unei vizite efectuate în luna septembrie în SUA, șeful biroului prezidențial ucrainean, Andri Yermak, a declarat că aderarea la alianță face parte din „planul de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski de a pune capăt luptelor sângeroase care continuă de mai bine de doi ani și jumătate in Ucraina.

 

Modelul Germaniei de Vest poate fi aplicat Ucrainei?


Ca exemplu pentru Ucraina, acesta a fost discutat în cercurile de politică externă timp de un an și jumătate. Fostul asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene Dan Fried a fost unul dintre primii care l-au propus. Fostul reprezentant special pentru Ucraina Kurt Volker și predecesorul lui Stoltenberg, Anders Fogh Rasmussen, favorizează, de asemenea, acest model.

În timp ce aderarea mult visată a Ucrainei la NATO a fost respinsă constat cu argumentul ca fiind imposibilă, în special după ce Rusia și-a lansat invazia în 2022, fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat recent pentru Financial Times că ar putea exista modalități de a o face posibilă.

Ucraina ar putea adera la NATO chiar dacă părți din teritoriul său ar rămâne ocupate de Rusia, a declarat fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat la 4 octombrie. 

Stoltenberg a sugerat că ar putea exista modalități de a ocoli acest lucru dacă teritoriul ucrainean considerat parte a NATO nu ar fi „neapărat granița recunoscută la nivel internațional”.

„Atunci când există o voință, există modalități de a găsi soluția. Dar este nevoie de o linie care să definească unde este invocat articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea frontieră”, a spus el.

Referirea sa la articolul 5 se referă la partea din tratatul pactului NATO care obligă toți membrii să considere un atac asupra unui membru al alianței ca fiind un atac asupra tuturor pe teritoriul definit de articolul 6.

Referindu-se la exemplele istorice ale NATO care protejează Germania de Vest sau la garanțiile de securitate ale Japoniei din partea SUA, Stoltenberg, deși a avertizat că „nicio paralelă nu este 100% corectă”, a sugerat un model de aderare pentru părțile din Ucraina controlate de Kiev. Rusia controlează în prezent aproximativ 20 % din teritoriul ucrainean.

Scepticii se tem că Moscova ar putea provoca o escaladare. La urma urmei, aderarea la NATO garantează suveranitatea Ucrainei și îi va permite să continue vectorul occidental pe care Vladimir Putin încearcă să îl distrugă.

Într-un interviu acordat recent cotidianului ucrainean Kyiv Independent, ministrul olandez al apărării, Ruben Breckelman, a confirmat că sunt în curs discuții cu privire la un potențial plan de pace în care partea de țară controlată de Ucraina să intre în NATO după modelul Germaniei de Vest. Acesta nu a detaliat cât de avansate sunt discuțiile în acest stadiu.

Însă într-un interviu difuzat luni în cadrul emisiunii 60 Minutes de la CBS News, vicepreședintele american Kamala Harras, candidatul Partidului Democrat care se va confrunta cu Donald Trump pe lista republicană la alegerile prezidențiale din această toamnă, a sugerat că discuția privind aderarea Ucrainei la NATO va fi discutată la un moment ulterior.

Întrebată dacă susține extinderea NATO în Ucraina, Harris a spus că aceasta este una dintre „problemele pe care le vom aborda dacă și când se va ajunge la acel punct în acest moment, susținem capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei”.

 

O paralelă greşită cu Germania de Vest: Putin nu o să accepte o astfel de ofertă, negociind terenuri în Ucraina

 

Alți analiști susțin că Germania de Vest este o paralelă greşită, deoarece frontierele sale temporare au fost recunoscute atât de Occident, cât și de URSS. În Ucraina, însă, frontierele sunt disputate în fiecare zi.

Oleksiy Melnyk, export în politică externă și securitate internațională în cadrul think tank-ului Razumkov Center, cu sediul la Kiev, a fost întrebat de Kyiv Independent cât de fezabila aderarea la NATO a unor părți din Ucraina.

„Există unele declaratii confuze care vin din diferite surse. Poziția oficială a guvernului ucrainean, a președintelui (Volodimir) Zelensky, a ministrului Afacerilor Externe, a fost că nu va exista „niciun schimb de teritorii pentru încetarea focului, pentru pace”. În același timp, am aflat din surse internaționale că mai întâi a fost un fel de idee, iar mai târziu din fel de fel de scăpări de informații verificate că există unele negocieri în spatele ușilor închise, luând în considerare acest tip de opțiuni. Mi se pare că există un fel de joc în desfășurare. Cu siguranță, trebuie să existe unele discuții despre un posibil compromis. Nu știu dacă oficialii ucraineni și-au declarat clar disponibilitatea de a lua în considerare un astfel de compromis. Presupun că, pentru moment, există o astfel de discuție. Guvernul ucrainean nu recunoaște public acest lucru. Nu știu cum putem continua dacă președintele Zelenski menține aceeași poziție. Aceasta (posibila aderare la NATO a teritoriilor țării controlate de ucraineni) nu prea pare posibilă în acest moment. Cunoaștem cu toții poziția altor membri NATO care nu sunt pregătiți să își asume un astfel de risc''

Ben Hodges, general american în retragere și fost comandant general al Armatei SUA în Europa, susține că nu are încredere că Rusia va respecta vreodată pe deplin orice acord privind Ucraina și, prin urmare, este în interesul strategic al Occidentului să ajute la înfrângerea Rusiei și să zdrobească ambițiile sale imperialiste.

„Aș mai spune că am încredere în președintele Zelenski și în judecata sa cu privire la ceea ce este mai bine pentru Ucraina”, a precizat generalul Hodges pentru Kyiv Independent.

De asemenea, Jenny Mathers, profesor de Studii Internaționale la Universitatea Aberystwyth, spune că este puțin probabil ca Putin să accepte o astfel de ofertă, negociind terenuri în Ucraina în schimbul protecției NATO pentru restul Ucrainei.

Cu toate acestea există o excepție şi anume ,,cazului în care Rusia este în mod clar învinsă pe câmpul de luptă și Putin consideră că nu are opțiuni mai bune. Întregul scop al invadării Ucrainei, atât în 2014, cât și după aceea, a fost de a scoate Ucraina de sub influența NATO și de a o readuce sub controlul Rusiei''.

Probabil că unele state membre ale NATO ar fi dispuse să ofere Ucrainei statutul de membru cu drepturi depline sau o protecție aproape echivalentă mai devreme decât mai târziu, deși în niciun caz toate, în mare parte tocmai din cauza îngrijorării cu privire la o confruntare militară directă între NATO și Rusia, care a dictat ezitările cu privire la furnizarea către Ucraina a anumitor tipuri de arme sau a permisiunii de a utiliza arme furnizate de Occident în anumite moduri'', a mai precizat Mathers.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel