O analiză a publicaţiei Financial Times, citată de Rador, susține că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană i-ar acorda Kievului dreptul de a primi 186 de miliarde de euro, pe o perioadă de 7 ani, conform normelor bugetare actuale.
Citând un raport intern al UE care evaluează costurile extinderii blocului comunitar, Financial Times subliniază că aceasta ar implica schimbări semnificative în repartizarea bugetului european.
Conform acordurilor în vigoare, Ucraina ar primi 97 de miliarde de euro în cadrul politicii agricole comune pe o perioadă de 7 ani.
Acest fapt ar duce la scăderea cu aproape 20% a subvenţiilor agricole pentru membrii actuali.
Aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi a celor şase state din Balcanii de Vest ar costa aproximativ 257 de miliarde de euro, susţine analiza Financial Times.
Aceasta înseamnă o suplimentare a bugetului comunitar cu 21%, până la circa 1,5 trilioane de euro.
De asemenea, Kievul ar putea beneficia de plăţi de peste 60 de miliarde de euro din Fondul de Coeziune, ceea ce ar putea duce la excluderea din program a beneficiarii actuali, cum ar fi Cehia, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru sau Malta. Până la sfârşitul acestui an, ţările membre trebuie să decidă în unanimitate dacă vor începe negocierile de aderare cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News