Acuze de înaltă trădare în Ucraina în cazul mercenarilor Wagner reținuți în Belarus. SBU neagă și acuză Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:

Pe 29 iulie 33 de cetăţeni ruşi au fost reţinuţi pe teritoriul Belarusului, dintre care unul a fost capturat în sudul ţării. Presa și autoritățile belaruse au declarat că ruşii fac parte din grupul militar privat Wagner. 

Președintele Lukașenko a menționat că aceștia aveau sarcina să destabilizeze situația în Belarus după alegeri. În realitate, aflarea mercenarilor în Belarus ar face parte dintr-o operațiune a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care pe ultima sută de metri, din cauza unei trădări înalte la nivelul celor mai apropiați oameni ai președintelui ucrainean, Vladimir Zelensky, a fost compromisă, precizează portalul Deschide.md, care citează o amplă anchetă jurnalistică care a avut loc în Ucraina.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au negat informația afirmând că operațiunea a fost a serviciilor ruse, iar versiunea privind „trădarea” este un „fake” fabricat de FSB.

Jurnalistul Iurii Butusov de la portalul portalului ucrainean Censor.net.ua, cunoscut pentru sursele sale în cele mai înalte structuri ale statului, a creat tabloul operațiunii până la momentul trădării, potrivit infromațiilor comunicate de sursele sale din cadrul organelor de securitate și din informațiile apărute în presă.  

De mai bine de un an, SBU a început operațiunea de căutare și reținere a 28 de teroriști, care au luptat în 2014 în Donbas. Scopul a fost de a-i trage la răspundere și a-i folosi în schimbul de prizonieri cu Rusia. Din cei 28, câțiva au participat la doborârea avionului MH-17, dar și a altor aeronave. 9 din ei dețineau și cetățenia Ucrainei. Nu toți din cei 28 erau din compania privată „Wagner”, o parte erau mercenari mai puțin pregătiți, gata să lupte oriunde li se dădea bani.  

Serviciile secrete ucrainene au identificat grupul de mercenari și din numele companiei private militare „MAR” din Rusia i-a propus să păzească o stație de petrol din Venezuela. Grupul format din 33 de bărbați a acceptat, iar pe data de 24 iulie trebuia să zboare din Moscova la Minsk, iar de acolo pe data de 25 iulie să zboare la Istanbul. Conform operațiunii SBU, din cauza unor deficiențe tehnice avionul trebuia să aterizeze în Ucraina unde mercenarii să fie reținuți, iar aeronava să-și continue zborul.

Însă, la un moment dat lucrurile au luat o întorsătură ciudată, iar Censor.net.ua, scrie Deschide.md, a încercat să determine care au fost motivele.

 

Cronologia:

 

1. Pe data de 24 iulie, șeful Departamentului pentru informații și securitate din cadrul Ministerului Apărării, Vasilii Burba și șeful adjunct al SBU, Ruslan Barețkii au venit la Zelensky în cabinet pentru a raporta despre ultima parte a operațiunii și zborul mercenarilor din Minsk. La ședința din cabinetul lui Zelensky au fost prezenți: șeful de cabinet al președintelui Andrei Ermak, șeful comitetului de informații – Ruslan Demcenko, secretarul președintelui, Maria Levcenco și locțiitorul șefului oficiului președintelui pentru probleme de securitate, Roman Șveț.

Conform informațiilor comunicat de sursele Censor, Andrei Ermak a declarat la acea ședință că operațiunea trebuie întreruptă, motivând prin faptul că aceasta va compromite negocierile cu Dmitrii Kozak în vedere unui nou schimb de prizonieri.

Conducătorii serviciilor speciale au adus argumente serioase pentru continuarea operațiunii, în special că aceasta durează de mai bine de un an și a costat o sumă colosală. Totuși, Zelensky a ales să susțină poziția lui Ermak și a dat ordin ca ultima etapă a operațiunii să fie amânată pentru data de 30 iulie, după negocierile cu Kozak.

2. Pe data de 25 iulie la cursa Minsk – Istanbul mercenarii nu au venit. Aceștia au fost cazați într-un sanatoriu, pentru a aștepta altă cursă.

3. Zborul era planificat pentru data de 30 iulie. Însă pe data de 29 iulie, serviciile speciale ale Belarusului i-a reținut pe cei 33 de mercenari. Lukașenko a declarat că ei aveau misiunea de a destabiliza situația în Belarus

4. Pe data de 31 iulie Procuratura Generală din Ucraina a cerut Minskului să-i predea grupul de mercenari, însă nu a primit niciun răspuns.

5. La data de trei august Zelensky a convocat o ședință cu aceeași componență, pentru a stabili de ce a eșuat misiunea. Atunci, șeful Departamentului pentru informații și securitate din cadrul Ministerului Apărării, Vasilii Burba a declarat că operațiunea a suferit eșec din cauza trădării. Burba a cerut să fie verificați toți care au deținut informații despre operațiune, inclusiv cu testul la poligraf. Este vorba de el, Ermak, Demcenko, Levcenko și Șveț. Ermak s-a arătat nemulțumit, iar Zelensky nu a luat nicio decizie în privința verificării.

6. Pe data de 5 august, Zelensky, fără nicio preîntâmpinare îl demite pe Burba și îl numește în locul său pe Kirill Budanov. Ancheta cerută de Burba pentru cercetarea circumstanțelor eșecului operațiunii așa și nu a început. Zelensky continua negocierile cu Lukașenko ca măcar cei 9 cetățeni ucraineni să fie predați Ucrainei.

7. Pe data de 7 august Putin îi cere lui Lukașenko predarea grupului de mercenari Rusiei, iar pe data de 14 cererea a fost satisfăcută.

 

Cine a făcut ca operațiunea să eșueze?

 

1. Întâi de toate, eșecul a fost din cauza amânării zborului din Minsk spre Ucraina. Această inițiativă a fost înaintată de șeful oficiului lui Zelesnky, Andrei Ermak, și a fost agreată de Zelensky. Motivul de întrerupere a operațiunii Ermak l-a invocat deschis – nu dorea să deterioreze relațiile sale cu Dmitrii Kozak, care erau să producă un nou schimb de prizonieri. 

2. Ruslan Demcenko a fost numit anterior de Zelensky președinte al comitetului de informații și securitate. CENSOR atrage atenția că Demcenko este co-autorul acordurilor rușinoase din 2012 de la Harkov, care au facilitat ocuparea Crimeii. Acesta ar fi un rusofil, care l-a susținut până în ultima clipă pe fugarul Ianukovici. În timpul administrației Poroșenko, Demcenko a fost inclus în Grupul trilateral de contact, ca figură comodă pentru Rusia. Aceasta a fost văzută ca o cedare a lui Poroșenko în schimbul altor interese în lupta cu Rusia. Zelensky l-a ridicat pe Demcenko la cel mai înalt nivel al puterii, dându-i astfel omului Moscovei acces la toate structurile de informații și securitate. Demcenko l-ar intoxica pe Zelensky cu informații pregătite de agentura rusească, îndeplinind astfel agenda rusească.

 

Concluziile anchetei jurnalistice

 

1. Zelensky este obligat imediat să verifice trădarea din interiorul cabinetului său. Toți participanții la acele ședințe să treacă testul la poligraf, inclusiv Zelensky. SBU trebuie să deschidă o urmărire penală pentru trădare de patrie.

2. Zelenskii trebuie imediat să-l demită pe Demcenko din comitetul pentru informații și securitate. SBU trebuie să-l lase pe Demcenko fără dreptul de acces la informații clasificate.

3. Rada Supremă trebuie să înființeze o comisie de anchetă pentru cercetarea cazului.

4. Societatea civilă trebuie să se mobilizeze și să se revolte, în caz că Zelesnky nu va îndeplini niciuna de aceste acțiuni.

La scurt timp după apariția acestei versiuni, Kirill Budanov, proaspătul șef al departamentului pentru informații și securitate din cadrul Ministerului Apărării a negat această informație, menționând că SBU nu a avut nicio legătură cu operațiunea. Mai mult decât atât, acesta afirmă că operațiunea a fost a Rusiei, iar versiunea privind „trădarea” este un „fake” al FSB, mai amintește sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel