Antony Blinken și-a exprimat condoleanțele cu privire la decesele provocate de atacul cu rachete la scară largă al Rusiei asupra infrastructurii energetice critice din 27-28 noiembrie și a asigurat că Ucraina va avea sprijinul deplin al Statelor Unite pentru măsuri suplimentare de protecție în apropierea iernii.
În ceea ce privește NATO, Blinken l-a informat pe ministrul ucrainean de externe cu privire la obiectivele SUA de sprijin susținut pentru Ucraina, care vor fi discutate în cadrul viitoarelor reuniuni diplomatice cu NATO și prin intermediul ,,Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei''.
Potrivit declarației oficiale a Departamentului de Stat, Blinken a reafirmat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de o Ucraină suverană și democratică, precum și față de sprijinirea unei păci juste și durabile bazate pe Carta ONU.
Discuţia dintre cei doi oficiali s-a axat, de asemenea, pe cele mai recente evoluții de pe câmpul de luptă și pe fluxul de asistență americană în materie de securitate și pe pachetele de ajutor bugetar.
Recent, ministrul ucrainean de externe a scris o scrisoare către partenerii Ucrainei, solicitând o invitație de aderare la NATO, care, în opinia ministrului, ar putea fi făcută chiar săptămâna viitoare.
Scrisoarea a fost văzută de agenţia de presă Reuters. Pe 3-4 decembrie, la Bruxelles va avea loc o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, amintește agenția. Potrivit lui Sibiga, acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO, având în vedere escaladarea constantă a războiului declanșat de Rusia și implicarea trupelor nord-coreene.
Garanțiile de securitate NATO ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului din Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut NATO să ofere protecție garantată părților din Ucraina care nu sunt ocupate de Rusia pentru a „opri faza fierbinte a războiului”.
Într-un interviu acordat Sky News, Zelenski a sugerat că părțile din Ucraina aflate sub controlul Kievului ar trebui să fie luate „sub umbrela NATO” într-un acord care să susțină în continuare frontierele Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Kievul ar putea negocia apoi recuperarea teritoriului aflat în prezent sub control rusesc „într-un mod diplomatic”, a spus el.
„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, ar trebui să luăm rapid sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a declarat Zelenski în interviul publicat vineri târziu.
„Asta este ceea ce trebuie să facem mai întâi, iar apoi Ucraina poate recupera celelalte părți ale teritoriului său într-un mod diplomatic”, a spus liderul ucrainean.
Zelenski a sugerat că un astfel de aranjament ar putea sta la baza unui acord de încetare a focului cu Moscova. Dar el a subliniat că aderarea la NATO trebuie să fie oferită întregii Ucraine în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
„Nu poți oferi [o] invitație doar unei părți a unei țări”, a spus Zelenski. „De ce? Pentru că [dacă ai face asta] ai recunoaște că Ucraina este doar acel teritoriu al Ucrainei, iar celălalt este Rusia”.
Războiul din Ucraina, care se apropie de trei ani, a escaladat recent. La începutul acestei săptămâni, Moscova a amenințat că va lovi clădiri guvernamentale din Kiev, în timp ce a continuat să lanseze atacuri aeriene masive asupra sectorului energetic al Ucrainei, despre care Kremlinul a afirmat că au fost un răspuns la utilizarea de către Kiev a armelor avansate furnizate de SUA și Marea Britanie împotriva teritoriului rus.
Zelenski a recunoscut că sugestia sa este speculativă. „Ucraina nu a luat niciodată în considerare o astfel de propunere, deoarece nimeni nu ne-a oferit-o oficial”, a spus el. NATO nu a comentat încă sugestia.
Au existat multe propuneri pentru oprirea luptelor din Ucraina, a spus Zelenski, dar fără un mecanism care să împiedice Rusia să atace din nou, încetarea focului era pur și simplu prea periculoasă. Numai aderarea la NATO, a spus el, ar putea oferi acest tip de garanție.
Separat, Zelenski a anunțat o remaniere în conducerea sa militară, înlocuindu-l pe comandantul forțelor terestre de la Kiev. Generalul-maior Mykhailo Drapati a fost ales pentru acest post, înlocuindu-l pe generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, care se afla la conducerea forțelor terestre din februarie.
„Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt coloana vertebrală a armatei noastre. Și multe depind de eficiența cu care funcționează structura forțelor terestre, precum și întreaga forță de apărare și securitate a Ucrainei”, a declarat Zelenski. „Sunt necesare schimbări - schimbări în gestionarea personalului care vor asigura rezultate mai bune pe câmpul de luptă”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News