Actualul sprijin pentru Ucraina nu este suficient ca să-și elibereze teritoriul. Președintele Cehiei propune, voalat, înghețarea conflictului, deși vede Ucraina în NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, admite că sprijinul internațional acordat Ucrainei este insuficient pentru a-și recâștiga teritoriile ocupate de Rusia și de aceea trebuie intensificate eforturile non-militare pentru a se ajunge la negocieri. Înaltul oficial ceh a discutat despre războiul ruso-ucrainean la Consiliul Atlantic, pe timpul unei vizite în Texas a doua zi după summitul NATO de la Washington, potrivit Vocea Americii.

„[Sprijinul] ar fi suficient dacă nivelul său ar permite Ucrainei să-și recapete pe deplin teritoriul. Momentan este nerealist. Trebuie să vă amintiți cine este adversarul”, a declarat Pavel.

Rusia „cu siguranță, are resurse mult mai mari” decât Ucraina cu tot ajutorul aliaților, a adăugat președintele. Este o victorie a tuturor, faptul că Rusia nu mai poate avansa major pe front, consideră Pavel.

„Cred că, dacă Ucraina a ajuns la nivelul de pregătire care să-i permită păstrarea teritoriului [oprirea avansării forțelor ruse – nota autorului], acesta va fi succesul nostru în viitorul apropiat, pentru că nu ne așteptăm la vreun avans semnificativ în prima linie [al rușilor – nota autorului], a adăugat Pavel.

Deoarece, nu există o opțiune militară realistă, peședintele Cehiei consideră că trebuie intensificată abordarea non-militară pentru a pune capăt conflictului în conformitate cu normele internaționale.

Pavel a cerut ca [susținătorii Ucrainei] „să convingă Rusia cât mai curând posibil” că nu poate obține niciun succes semnificativ pe câmpul de luptă, singura ei soluție fiind așezarea la masa negocierilor.

„Trebuie să aplicăm toate acțiunile politice posibile și să convingem cât mai multe țări că acest conflict trebuie rezolvat în conformitate cu dreptul internațional, în special cu principiile Cartei ONU”, a declarat președintele ceh.

El a mai menționat: „Între timp, trebuie să facem tot ce putem pentru a convinge China că nu este în interesul ei să fie atât de strâns asociată cu Rusia. Și pentru a crea presiune din partea Chinei asupra Rusiei pentru negocieri.

Dacă se ajunge la negocieri, susținătorii Ucrainei nu vor recunoaște teritoriile ocupate ca aparținând Rusiei, precizează Pavel.

Și apoi, de îndată ce încep negocierile, este evident că poziția noastră nu ar trebui să fie aceea de a legaliza teritoriile ocupate ca rusești, ci de a le declara teritorii ocupate temporar, pe care nu le vom recunoaște niciodată drept rusești”.

„Dar înțelegem că în circumstanțele actuale nu există o opțiune realistă de a le înapoia [Ucrainei]”, a repetat Pavel.

Referindu-se la potențiala aderare Ucrainei la NATO, președintele Cehiei consideră că ar trebui promovată integrarea acesteia în alianță. Totuși, Pavel nu precizează când ar trebui primită Ucraina în NATO.

„Din punct de vedere pur tehnic și militar, Ucraina are în prezent cea mai experimentată armată din Europa. Este, de asemenea, cea mai mare armată din Europa. Ei au acumulat multă experiență în ultimii doi ani și jumătate, pe care aliații NATO o pot folosi și o folosesc”.

Dacă Ucraina rămâne în „zona umbră” a NATO, nu va face decât să creeze condiții pentru un nou conflict, este convins Pavel. Iar pentru stabilitate pe flancul estic, Ucraina ar trebui să fie mai aproape de NATO și ar trebui promovată integrarea acesteia în alianță.

Susținătorii Ucrainei nu vor ca Rusia să colapseze, dar vor ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, potrivit lui Pavel.

„Nimeni nu vrea prăbușirea Rusiei, dar noi vrem ca aceasta să fie învinsă în Ucraina. Și acest lucru este important, pentru că altfel Rusia va fi încurajată, China va fi încurajată și multe alte țări, inclusiv Iranul, Coreea de Nord, vor fi încurajate să înțeleagă că Occidentul, democrațiile, nu sunt atât de puternice pe cât par", a adăugat preşedintele Pavel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel