Actualele avioane de antrenament nu mai pot ține pasul cu F-35. SUA duc pregătirea piloților de generația a V-a la următorul nivel

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy
Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy

Forțele Aeriene și Navale ale SUA, alături de compania Huntington Ingalls Industries (HII) accelerează dezvoltarea și integrarea tehnologiei pentru a crea un spațiu de luptă simulat (Joint Simulation Environment - JSE), cu scopul de a optimiza și accelera instruirea piloților în utilizarea aeronavelor de generația a cincea cu un grad ridicat de complexitate, precum F-35.

JSE are termen de atingere a Capacității operaționale inițiale (IOC) - fază în care proiectul este capabil să îndeplinească cerințele minime funcționale și poate fi utilizat în operațiuni limitate) - până în 2025, etapă care se desfășoară la Centrul comun integrat de testare și antrenament Nellis (JITTC-N) situat la Baza Forțelor Aeriene Nellis din Nevada. 

Etapa următoare, de realizare a Capacității operaționale complete (FOC) - fază în care proiectul este complet implementat, toate componentele sunt operaționale, iar sistemul îndeplinește toate cerințele specificate - este programată să se încheie până în 2028, potrivit specialiștilor de la HII.

Vicepreședintele HII Mike Aldinger a subliniat importanța proiectului subliniind că actualele platforme de antrenament nu mai pot ține pasul cu aeronavele de generația a cincea. 

 

Actualele avioane de antrenament nu mai pot ține pasul cu F-35

 

2. Primul avi... (f-35-alabama-national-guard-garda-nationala-sua_04640100.jpg)

Primul avion de luptă de generația a V-a livrat de Lockheed Martin Gărzii Naționale din Alabama. Photo source: U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. William Blankenship via F35.com

„Antrenarea pe aceste aeronave nu se poate face la înălțime – nu este spațiul necesar într-un poligon [pentru a crea complexitatea câmpului de luptă]. Nu poți înțelege densitatea amenințărilor și nu poți ține pasul cu evoluția amenințărilor adversarului”, a detaliat Aldinger.

JSE are la bază șase elemente fundamentale. Primele asigură crearea unui mediu de luptă software modular care folosește tehnologiile existente de modelare și simulare utilizate în Departamentului de Apărare al SUA.

Alte elemente asigură infrastructura de calcul necesară simulărilor spațiului de luptă și interfețe pilot precum cabinele și sistemele de afișare vizuală. În cele din urmă, JSE încorporează săli de planificare, control și informare pentru a sprijini executarea misiunii.

Construcția instalației JSE de la Nellis a început în 2020 sub conducerea Centrului de testare al Forțelor Aeriene americane, iar în anul următor a fost finalizat procesul de acreditare pentru JSE.

Până în septembrie 2023 au fost efectuate 64 de misiuni care au permis echipei Joint Strike Fighter Operational Test Team (JOTT) să finalizeze testarea și evaluarea operațională inițială a F-35.

În luna mai a acestui an, inginerii centrului Naval Air Warfare Center Aircraft Division  (NAWCAD) au implementat software-ul de bază în cadrul instalației JSE de la Nellis, pregătind sistemul pentru operațiuni viitoare.

3. O aeronavă... (f-35-marea-britanie-avion_14889100.jpg)

O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin

Amintim că pe 21 noiembrie 2024 România a semnat și ea contractul pentru achiziția de avioane de luptă americane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II.

România va achiziționa în primă fază 32 de aeronave F-35. Costul acestei faze din Programul F-35 este de aproximativ 6.5 miliarde USD, fără TVA și va fi decontat din bugetul MApN și prin împrumuturi oferite de SUA.

Derularea achiziției se va face in 2 faze:

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane,

Faza 2: 1 escadrilă – 16 avioane.

Contractul semnat e pentru Faza 1, adică achiziția a 32 de avioane F-35A Lighning II.

CITEȘTE ȘI: Cine înlocuiește F-22? Soarta NGAD, viitorul avion de generația a 6-a al SUA, incertă. Nimeni nu vrea să scoată „castana din foc”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel