Actuala legislație naște anomalii în domeniul apărării. Industria solicită Guvernului să opereze modificări

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

La finalul lunii februarie, între reprezentanții PATROMIL și Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a avut loc o întrevedere strategică unde au fost ridicate câteva probleme ale industirie de apărare din România.

Solicitările industriei de apărare au reprezentat în primul rând armonizarea OUG 114/2011 și OUG 189/2002 cu legislația europeană și publicarea modificărilor în Monitorul Oficial cât mai rapid.

S-a precizat că este necesară aprobarea urgentă a proiectului OUG114/2011, care reglementează achizițiile publice în domeniul securității și apărării, avizat de toate instituțiile, dar uitat prin sertarele Executivului. Industria de apărare precizează că întârzierea acestui OUG influențează negativ programele majore de înzestrare în derulare sau în curs de demarare, ca de exemplu Piranha V, camioanele militare IVECO sau programul „Corveta multifuncțională”.

S-a solicitat totodată actualizarea OUG 189/2002 cu modificările ulterioare, în sensul eliminării prevederii introduse în 2012 de exceptare de la obligațiile de offset a contractelor G2G (Guvern la Guvern), precum și eliminarea obligațiilor de offset pentru companiile românești.

CITEȘTE ȘI: Legea offset-ului, marea durere a industriei din România. Viorel Manole: Totul s-ar putea rezolva în maximum o lună

 

OUG 189/2002 dă naștere unor anomalii

 

În ceea ce privește obligația companiilor românești la offset ea se referă la contractele mai mari de 3 milioane de euro și prevede ca 80% să se întoarcă prin contracte în țară. Doar că acestă prevedere dă naștere unor anomalii, pe lângă pierderile financiare.

Spre exemplu, dacă luăm cazul Aerostar Bacău care e singurul centru de mentenanță al F-16. Fiind singurul, nu are de unde face achiziții și piesele sunt cumpărate de la americani. Dar pentru a respecta obligativitatea de offset sunt achiziționate produse auxiliare pentru angajați sau produse secundare cadrului său de activitate.

Viorel Manole, directorul PATROMIL, s-a arătat extrem de pozitiv după întrevederea cu ministrul Năsui care s-a angajat să sprijine modificarea ambelor Ordonanțe de Urgență.

Amintim că, în ceea ce privește clauzele offset pentru companiile străine, contractele semnate fără licitație prin procedură G2G sunt exceptate de la obligațiile de offset. Această procedură a fost adăugat în 2011 de către Guvernul de la vremea respectivă.

CITEȘTE ȘI: Programul bateriilor de coastă. Ciucă: Producătorul sistemelor NSM, obligat să dezvolte capabilități de mentenanță în România

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel