Activități neobișnuite în zona arctică: ”Sute de facilități militare din epoca sovietică sunt repuse în funcțiune” (Strategia SUA pentru Arctica)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a reactivat în zona arctică sute de facilități militare din epoca sovietică, în timp ce China are ambiții să construiască un „Drum Arctic al Mătăsii”, se arată în Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, document făcut public de către Departamentul SUA al Apărării.

Noul document al Pentagonului, Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, avertizează că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în regiunea arctică, ceea ce ar putea avea consecințe negative pentru securitatea regională, a anunțat luni Pentagonul.

China urmărește creșterea accesului și influenței în Arctica, în timp ce Rusia rămâne o amenințare acută în regiune, în ciuda pierderilor din Ucraina

„Deși rămân multe zone de dezacord între China și Rusia, alinierea crescândă a acestora în regiune este îngrijorătoare, așa că Departamentul Apărării continuă să monitorizeze această cooperare”, se arată în raportul Pentagonului.

”Izolarea Rusiei ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei a făcut-o să se bazeze din ce în ce mai mult pe RPC pentru finanțarea infrastructurii de export de energie în Arctica. Peste 80% din producția de gaze naturale a Rusiei și aproape 20% din producția sa de petrol provin din Arctica, iar Rusia apelează din ce în ce mai mult la RPC pentru a finanța această extracție și pentru a cumpăra aceste resurse”.

De asemenea, Rusia a reactivat în zona Arctică sute de facilități militare rămase din epoca sovietică, se mai arată în raport.

 

La rândul său, China are ambiții să construiască acolo un „Drum Arctic al Mătăsii”

Beijingul este atras de resursele minerale ale regiunii și consideră că retragerea gheții deschide noi rute comerciale.

Căile maritime arctice sunt din ce în ce mai folosite pentru comerțul dintre marile economii din Oceanele Pacific și Atlantic, deoarece încălzirea globală a adus perioade mai lungi în care gheața se retrage și se deschid rute mai scurte de navigație.

China și Rusia dezvoltă împreună noi rute, deoarece Rusia dorește noi modalități de a livra gaze și petrol Chinei, iar Beijingul caută o alternativă la strâmtoarea Malacca.

Specialiștii în domeniul securității  spun că dependența Chinei de rutele maritime din Oceanul Indian este văzută ca o vulnerabilitate strategică pentru Beijing, în special într-un conflict militar cu Taiwanul.

Pentagonul scrie în raport că China dorește să profite de „dinamica schimbărilor din Arctica pentru a avea o influență și acces mai mare acolo, să folosească resursele și să joace un rol mai mare în guvernarea regională”.

 

Occidentul nu stă pe loc

 

SUA, Canada și Finlanda vor forma un consorțiu luna aceasta pentru a construi spărgătoare de gheață, mai scrie publicația citată. Scopul este de a consolida capacitățile aliaților NATO acolo și de a contracara influența tot mai mare a Moscovei și Beijingului.

În același timp, decizia istorică a Finlandei și Suediei de a adera la NATO aduce la un loc toate statele arctice care au aceleași opinii și prezintă noi oportunități de colaborare și cooperare.

SUA a identificat trei linii principale de efort:

  • creșterea capabilităților pentru o prezență robustă în Arctica -  comunicații, supraveghere și recunoaștere;

  • cooperarea cu partenerii și Aliații pentru creșterea interoperabilității în regiunea Arctică;

  • creșterea prezenței în regiune prin exerciții militare;

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel