Unul dintre rapoarte recente, declasificat de președintele Klaus Iohannis, spune că Georgescu a fost impulsionat de o campanie coordonată de un actor de statal pe platforma TikTok, deținută de chinezi. Campania a fost formată inițial în jurul a 25.000 de conturi care au devenit foarte active în perioada premergătoare alegerilor.
Considerat inițial un candidat marginal, ultranaționalistul conservator Georgescu și-a datorat succesul unei prezențe puternice în social media, care l-a ajutat să capitalizeze voturile anti-sistem.
În timp ce candidatul a susținut că nu a cheltuit niciun ban din bugetul de campanie, serviciile de informații au identificat un cont TikTok care a plătit 381.000 de dolari utilizatorilor care îl promovau pe Georgescu. Serviciile de informaţii au raportat, de asemenea, 85 000 de atacuri cibernetice menite să acceseze și să manipuleze datele electorale, cu metode avansate care indică „actori sponsorizați de un actor statal”.
Actual incident de securitate petrecut in Romania vine să întărească ideea ca Rusia a devenit un actor statal puternic în domeniul războiului informațional, folosind platformele social media pentru a manipula opinia publică, a semăna discordie și a submina instituțiile democratice.
Prin răspândirea de informații eronate și promovarea punctelor de vedere extremiste, agenții ruși urmăresc polarizarea societăților și subminarea coeziunii sociale.
Rusia a fost implicată în numeroase atacuri cibernetice care au vizat infrastructuri critice, agenții guvernamentale și campanii politice. Aceste atacuri pot perturba serviciile esențiale, fura informații sensibile și compromite integritatea alegerilor.
În urma acestui atac informaţional de amploare pe care Rusia l-a orchestrat la adresa României, în spaţiul euro-atlantic se încerca deja sporirea nivelului de securitate şi contracararea unor posibile acţiuni de război informaţional desfăşurate de Moscova.
Na agendzie rozmów z moimi odpowiednikami z @NATO https://t.co/QJ6w5EfQmS. Ukraina, Bliski Wschód i rosyjskie działania hybrydowe.
— Radosław Sikorski ???????????????? (@sikorskiradek) December 4, 2024
Następny przystanek - Malta i @OSCE pic.twitter.com/0ZjJZkYeLE
Polonia se așteaptă ca NATO să abordeze războiul informațional al Rusiei împotriva Georgiei, Moldovei și României, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, după o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței. Oficialul polonez a subliniat importanța unor astfel de eforturi înainte de alegerile prezidențiale din Polonia.
„Există aproape un consens că Ucraina ar trebui sprijinită cel puțin încă un an pentru a-l convinge pe președintele rus că orice eventuală pace trebuie să fie stabilită în condiții corecte”, a declarat Sikorski presei la sediul NATO din Bruxelles.
Oficialul polonez a adăugat că situația nu este încă stabilă pentru ca Rusia să fie de acord cu o pace echitabilă. Sikorski a subliniat așteptările Poloniei pentru summitul NATO programat pentru iunie 2025 la Haga.
„Polonia contează pe completarea planurilor operaționale cu capacități reale și pe actualizarea și consolidarea apărării antirachetă și aeriene”, a spus el.
De asemenea, el a subliniat necesitatea de a aborda amenințările hibride, inclusiv actele de sabotaj care au loc în țările NATO și războiul informațional al Rusiei împotriva unor țări precum Georgia, Moldova și România.
„Acest lucru este deosebit de important în contextul alegerilor noastre prezidențiale”, a adăugat Sikorski.
Îngrijorări cu privire la eforturile de destabilizare ale Rusiei și Chinei
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Rusia și China încearcă să destabilizeze membrii alianței prin sabotaj, atacuri cibernetice și utilizarea energiei ca armă.
„Vom discuta despre cum să ne apărăm mai eficient împotriva acestor atacuri, inclusiv prin consolidarea cooperării în domeniul informațiilor”, a declarat Rutte reporterilor înainte de reuniunea miniștrilor.
Acesta a subliniat că țările NATO trebuie să își protejeze infrastructura critică și să sprijine Ucraina în acest sens. Subiectul asistenței pentru Ucraina a fost discutat în timpul unui dineu marți cu șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, și ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha.
„Am convenit că o prioritate absolută este să furnizăm Ucrainei surse de energie, mai ales că Rusia dorește să exploateze iarnă care vine prin intensificarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat Rutte.
Se solicită creșterea cheltuielilor pentru apărare
Ministrul britanic de externe David Lammy a remarcat implicarea Rusiei în diverse conflicte globale, declarând: „Vedem o țară care are o implicare serioasă în asta: Rusia”.
El a îndemnat membrii NATO să ia în serios cheltuielile pentru apărare, subliniind că Regatul Unit alocă deja peste 2,5 % din PIB pentru apărare.
„Trăim în vremuri periculoase”, a adăugat Lammy.
Jan Lipavsky, ministrul ceh de externe, a declarat că Europa s-a confruntat cu „500 de incidente suspecte” în acest an, dintre care cel puțin 100 pot fi atribuite Rusiei, inclusiv atacuri hibride, spionaj și operațiuni de influență. „Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că nu vom tolera acest lucru”, a declarat ministrul ceh de externe.
Escaladarea acțiunilor ostile ale Rusiei, inclusiv actele de sabotaj, atacurile cibernetice și șantajul energetic împotriva țărilor NATO, s-au numărat printre subiectele-cheie discutate de miniștrii de externe ai NATO în timpul reuniunii lor de două zile de la Bruxelles.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News