Acțiuni de război hibrid denunțate de MApN (VIDEO). Dezinformare - mișcări de trupe în România și pregătirea războiului în Ucraina

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tancuri americane Abrams, transportate la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu în vederea unor exerciții comune dintre U.S. Army și Armata României, acțiune care a avut loc în 2017. Sursă foto: MApN
Tancuri americane Abrams, transportate la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu în vederea unor exerciții comune dintre U.S. Army și Armata României, acțiune care a avut loc în 2017. Sursă foto: MApN

Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu promptitudine maximă în fața unei campanii masive purtată pe rețelele de socializare cu privire la mișcări de trupe pe teritoriul național, trupe române și străine, materiale video plasate în contextul unui posibil conflict militar în Ucraina.

„În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina”, anunță MApN.

Aceste materiale video au fost puternic promovate pe rețelele de socializare cu scopul de a genera panică. Putem afirma fără echivoc că tactica face parte din acțiuni ample de război hibrid.

MApN a denunțat aceste fake news-uri și a realizat un material video prin care combate asemenea tactici de dezinformare. Așa cum precizează și Ministerul Apărării, „niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă”.

 

Acțiuni de dezinformare cu scopul de a induce panica. Mișcări de trupe române și străine în România, în contextul războiului din Ucraina - FAKE NEWS

 

Imaginile promovate ca fiind recente și în care sunt prezentate trupe militare române și străine mobilizate în țară, în contextul situației din Ucraina, au fost filmate cu cel puțin trei patru luni în urmă, fie de către canalele oficiale ale MApN, fie de către amatori.

De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente”, notează MApN.

„Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse. De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe.

Vă reamintim că cea mai corectă informare este cea din surse oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, tranismite MApN.

Redăm materialul video prezentat de MApN:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel