Acordul Rafale - piatră de hotar între Arabia Saudită și Franța, dar și „iepurele” arătat Germaniei în blocajul privind Eurofighter?

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Există discuții serioase între Arabia Saudită și Franța pentru ca Riadul să cumpere avioane de luptă Rafale, fapt confirmat de ministrul francez al Forțelor Armate Sebastien Lecornu, care a menționat chestiunea într-o conferință de presă, fără a oferi detalii suplimentare, deoarece "nu era autorizat să comenteze" către mass-media conținutul negocierilor.

Ziarul francez "La Tribune Dimanche" a fost primul care a semnalat această problemă, confirmând că Regatul Arabiei Saudite a contactat compania Dassault Aviation pentru a obține o cotație de preț pentru achiziționarea a 54 de avioane Rafale, iar compania avea "un termen limită" până la 1 noiembrie pentru a răspunde cererii Riadului.

Problema este de mare importanță pentru industria militară franceză, având în vedere că Arabia Saudită și-a cumpărat până acum avioanele de vânătoare din Statele Unite și Marea Britanie. Dacă Parisul va reuși să intre pe piața saudită, va obține profituri mari în acest domeniu, mai ales datorită cheltuielilor mari saudite cu arme.

Se pare că Arabia Saudită a decis să urmeze calea altor țări din regiune care au achiziționat anterior aceste aeronave, precum Egipt, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Acesta din urmă a achiziționat 36 de aeronave în 2015 și și-a exprimat dorința în această vară de a achiziționa noi avioane de luptă Rafale. Anul trecut, Emiratele Arabe Unite au achiziționat 80 de avioane de luptă de acest tip, pe lângă 12 elicoptere Caracal, ceea ce Parisul considera la acea vreme un acord istoric, deoarece era cea mai mare comandă externă pentru aceste aeronave înregistrată vreodată.

 

Interes în creștere

 

Site-ul bfmtv indică faptul că interesul Arabiei Saudite pentru avioanele de luptă franceze este clar de ani de zile, iar interesul a crescut după ce Emiratele Arabe Unite au încheiat acordul și spune că există posibilitatea ca Riadul să cumpere de la 100 până la 200 de avioane de luptă franceze pentru 36 de miliarde euro.

Printre motivele acestui fapt se numără refuzul Germaniei de a vinde aeronave de luptă Typhoon Arabiei Saudite, pe care le produce în parteneriat cu Regatul Unit, sub pretextul războiului din Yemen, și controversei legate de asasinarea lui Jamal Khashoggi. Un refuz care s-a repetat la summitul NATO din vara trecută, ceea ce a creat nemulțumiri față de Airbus, care contribuie la producția de avioane Typhoon, pentru că de acest veto ar beneficia compania franceză care produce singură Rafale. Berlinul a luat această decizie odată cu războiul din Yemen din 2015 și, de asemenea, după asasinarea lui Jamal Khashoggi în 2018.

Fără aprobarea Germaniei, niciun contract nu poate fi încheiat între Londra și Riad.

 

Aprobare limitată?

 

Dar oare Arabia Saudită intenționează să se bazeze în principal pe avioanele de luptă franceze? Ziarul francez "La Tribune" relatează faptul că Parisul se teme că Rafale va juca rolul iepurelui, pentru a forța Berlinul să-și schimbe poziția.

Ceea ce joacă în favoarea Franței, conform analizei BFM-TV, este că Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit și conducător de facto al țării, dorește să diversifice partenerii Regatului în aspectul militar și să reducă dependența Regatului de industria militară americană.

Aceste evoluții apar într-un moment în care diferențele dintre Germania și Franța cresc în ceea ce privește problema coordonării în domeniul armamentului. O analiză a Grupului Vauban (un think tank francez în domeniul militar) indică faptul că, dacă Germania poate, din când în când, la discreția sa și în ritmul său, să facă anumite concesii cu privire la politica sa în materie de arme în străinătate, nu are dreptul de a-și forța aliații să facă acest lucru.

Analiza spune că Berlinul nu ar trebui să-și susțină propria politică de export și să o refuze altora și că Franța trebuie să învețe o lecție importantă și anume că "Germania nu este un partener de încredere în domeniul armamentului", în timp ce alte opinii apără poziția Germaniei în ceea ce privește înarmarea Ucrainei, pentru că a fost necesară, având în vedere dimensiunea amenințării rusești, și spun că cerința respectării drepturilor omului pe care o ridică Germania rămâne una dintre bazele politicii sale externe.

Există dezacorduri franco-germane pe tema armamentului, care au apărut în special odată cu anunțul de la Berlin privind achiziția unor avioane avansate americane F-35 și înghețarea proiectului european de aeronave Eurofighter (un proiect franco-german). Experții mai spun că dependența Germaniei de industria militară americană are motive strategice și circumstanțiale dictate de repercusiunile invaziei din Ucraina asupra securității europene.

Dar relațiile saudito-franceze în domeniul armamentului nu sunt noi. Site-ul orientxxi indică faptul că Franța este al doilea furnizor de arme al coaliției emirato-saudite în războiul din Yemen și a vorbit despre existența unui raport emis de Direcția de Informații Militare Franceze, care confirmă că armele franceze au fost folosite pentru a viza zone civile și pentru atacuri ale coaliției în Yemen, și nu doar pentru a asigura protecția teritoriului saudit de atacurile balistice venite din Yemen, conform guvernului francez.

Exporturile de arme ale Franței au crescut cu 44% între anii 2013-2017 și 2018-2022, potrivit unui raport al Institutului SIPRI (Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm), iar majoritatea acestor exporturi au fost către țări din Asia, Oceania și Orientul Mijlociu. Franța ocupă acum o pondere mare în exporturile de arme la nivel mondial, mai ales după scăderea exporturilor rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel