Stefanișina a precizat că Ucraina „nu a respins” acordul propus de SUA privind mineralele critice, care rămâne în discuție, notează The Guardian.
„Monitorizăm îndeaproape evoluțiile din partea SUA, dar sunt încrezătoare că Uniunea Europeană, deși ezită în multe chestiuni, va fi suficient de puternică pentru a ajuta Ucraina să câștige”, a spus ea.
Amintim că, la 12 februarie 2025, președintele Zelenski, în urma unei întâlniri cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessant, la Kiev, a anunțat că Statele Unite au prezentat Ucrainei un proiect de acord privind parteneriatul în extracția mineralelor.
CNN a raportat că șeful statului a refuzat să semneze documentul. Zelenski a spus că nu le-a permis miniștrilor ucraineni să semneze un acord de minereuri cu Statele Unite, deoarece acesta nu era încă gata și nu protejează interesele Ucrainei.
Unde a greșit Kievul, cât valorează resursele Ucrainei și ce dorea administrația SUA să controleze
Zelenski a făcut o greșeală strategică, remarcă analiștii consultați de FT.
Mai exact, partea ucraineană a evaluat greșit procesul de negocieri, nespecificând valoarea totală a resurselor ucrainene sau alte detalii specifice privind resursele Ucrainei, relatează Financial Times.
”Lipsa detaliilor a însemnat că Trump a putut fixa, în esență, prețul”, a spus un înalt oficial al UE.
Potrivit estimărilor Serviciului ucrainean de geologie și resurse minerale, agregate de media ucraineană, resursele aflate în subsolul Ucrainei (incluzând aici și teritoriile ocupate de Rusia) se ridică la aproximativ 14,8 trilioane de dolari.
Un înalt oficial ucrainean a remarcat că Zelenski ar fi trebuit să declare „ absolut clar” că aceste resurse erau legate „de garanțiile viitoare ale asistenței americane de securitate”.
Versiunea acordului pe care SUA l-au oferit Ucrainei și pe care Zelenski nu l-a semnat, echivalează de fapt cu o „colonizare economică”, remarcă TheTelegraph.
Potrivit The Telegraph, termenii contractului includeau „ o povară a reparațiilor care este imposibil de îndeplinit”. Potrivit autorului materialului, documentul este „mai rău decât sancțiunile financiare impuse Germaniei și Japoniei după înfrângerea lor în 1945”.
Proiectul de document prevedea că SUA și Ucraina ar trebui să formeze un fond comun de investiții, astfel încât „ părțile ostile în conflict să nu beneficieze de refacerea Ucrainei”.
SUA au propus să includă în acord „resurse minerale, resurse de petrol și gaze, porturi și alte infrastructuri ( cu acord)”. Proiectul includea, de asemenea, o clauză care prevedea că SUA vor primi 50% din veniturile curente primite de Ucraina din extracția resurselor și 50% din veniturile vânzării „licențelor noi emise către terți”.
Documentul spunea că „pentru toate licențele viitoare, Statele Unite vor avea drept de preemțiune de a cumpăra minerale exportate”.
SUA ar fi dobândit, de asemenea, controlul aproape complet asupra majorității economiei de materii prime și resurse a Ucrainei, iar fondul comun de investiții ar avea dreptul exclusiv de a determina metoda, criteriile de selecție, termenii și condițiile tuturor licențelor și proiectelor viitoare.
Autorul articolului sugerează că proiectul a fost elaborat de avocați privați, nu de Departamentul de Stat al SUA sau de Departamentul de Comerț al SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News