Acordul nuclear cu Iranul, discutat de premierul Lapid cu Joe Biden. Israelul transmite că va reacționa dacă securitatea îi e amenințată

Premierul israelian Yair Lapid s-a întreținut telefonic miercuri cu președintele american Joe Biden pentru a discuta despre negocierile dintre puterile mondiale de la Viena privind acordul nuclear iranian.

Premierul Yair Lapid i-a spus clar președintelui american Joe Biden că Israelul se opune acordului nuclear care se conturează cu Iranul, precizează agenția Anima News.

În conversația lor, care a durat aproximativ 45 de minute și care s-a axat în special pe Iran, președintele Lapid a spus; „Știi ce cred eu și știi că nu ne place acest acord” și a enumerat punctele care îngrijorează Israelul.

Biden, la rândul său, a ascultat, și-a reiterat angajamentul față de securitatea Israelului și a promis că SUA nu vor face compromisuri în chestiunile care nu sunt legate de acord, inclusiv Gărzile Revoluționare, dosarele deschise și tot felul de rute care ocolesc sancțiunile.

Cu toate acestea, cuvintele lui Biden arată că americanii continuă să urmărească obținerea unui acord.

 

Israelul a transmis SUA că va reacționa dacă îi va fi amenințată securitatea

 

Lapid a subliniat că dacă există sau nu un acord, nu contează – Israelul va face tot ce trebuie pentru a se apăra și nu va face nicio excepție în acest sens.

În urma discuției dintre cei doi, importanți responsabili israeliene s-au declarat impresionați de faptul că bătălia nu este încă pierdută. Iranienii ar trebui să dea un răspuns vineri, iar americanii și-au întărit pozițiile cu privire la problemele care sunt importante pentru Israel și au potențialul de a arunca în aer acordul.

În Israel, s-a considerat că discuția dintre Biden și Lapid a fost foarte bună, personală și caldă. Conform unui înalt responsabil israelian, care și-a menținut anonimatul: ”Avem o ureche care ne ascultă la Casa Albă, iar Israelul este încă în tranșee și nu renunță până în ultimul moment”.

Între timp, discuțiile continuă pentru a se organiza o întâlnire între Biden și Lapid, marți, 20 septembrie, la New York – după discursul președintelui Biden la Adunarea Generală a ONU.

Lapid este programat să aterizeze în acea dimineață la New York la ora 06:30 – cu două ore și cu jumătate înainte de discursul lui Biden la ONU.

Deocamdată, Biden plănuiește să se întoarcă imediat la Washington după discurs, iar Lapid nu va avea timp să ajungă la ONU.

Dacă Biden rămâne la New York, există șansa ca o întâlnire să poată fi aranjată.

A doua problemă a Israelului este că încă nu a fost stabilit un moment pentru discursul lui Lapid la Adunarea

Generală a ONU de joi, 22 septembrie și, prin urmare, Lapid nu-și poate planifica încă programul. El trebuie să se întoarcă în Israel joi după-amiaza pentru a ajunge vineri la nunta fiului său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel