Cu amenințarea rusă la porțile Europei, Uniunea Europeană și Regatul Unit negociază o cooperare în domeniul apărării și securității din cauza agresiunii ruse în Ucraina și a angajării reduse a Statelor Unite în cadrul NATO.
Cu toate acestea, acordul ar putea depinde și de poziția guvernului britanic cu privire la problema cotelor de pescuit, spune ministrul suedez pentru Afaceri Europene Jessica Rosencrantz.
Într-un interviu acordat Politico, Rosencrantz a declarat că toată lumea speră ca la summit-ul liderilor UE din luna mai să să semneze măcar un acord-cadru, care va prefigura acest Pact pentru apărare.
Totuși, ministrul suedez a subliniat că unii membri UE „nu vor semna” acordul decât dacă se rezolvă alte probleme „sensibile” dintre insulă și continent. Una dintre principalele probleme pare să fie accesul pescarilor europeni la apele britanice. „Un acord privind pescuitul ar crește încrederea între Londra și Bruxelles”, a spus Rosencrantz.
Apariția ei publică este neobișnuită, scrie Politico. Și anume, este un secret cunoscut de toată lumea că unele națiuni europene, în primul rând Franța, își doresc condiții mai bune pentru flotele lor de pescuit, în cadrul negocierilor privind condițiile de cooperare consolidată dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, a cărui plecare din UE a lăsat un gust amar pe această parte a Mânecii. Dar nimeni nu a vorbit despre asta la fel de deschis ca ministrul suedez acum.
Situația aduce aminte de un banc în care balenoiul ii spune balenei, încercând să o convingă: ”încălzirea climatică ne amenință, specia noastră e pe cale de dispariție, iar tu te plângi că te doare capul?!”
Pescuitul chiar e o problemă sensibilă între Marea Britanie și UE, dar nici în al 13-lea ceas se pare că nimeni nu vrea să facă un compromis comercial de dragul rezolvării unei probleme strategice.
Cine cine e balena și cine e balenoiul în poveste nu are importanță, dar situația asta pare un exemplu clasic de a te concentra pe un detaliu în timp ce ignori problema - și anume că Rusia chiar reprezintă o amenințare majoră, iar diferendele comerciale pot fi lăsat în așteptare pentru vremuri mai calme.
Probleme „sensibile” și frâna franceză
Problema pescuitului a stricat relațiile dintre Londra și Paris de la Brexit. Fostul prim-ministru conservator britanic Boris Johnson s-a certat adesea cu președintele francez Emmanuel Macron în această privință.
Acum se pare că pescuitul ar putea fi obstacolul din calea apropierii dintre Londra și Bruxelles într-un moment în care este nevoie de acțiuni urgente, lucru asupra căruia toată lumea este de acord.
Întrebată dacă ar fi posibil să se finalizeze mai întâi pactul de apărare și apoi să se treacă la negocieri privind drepturile de pescuit, Rosencrantz a spus: „Cred că trebuie să găsim o modalitate de a le face pe ambele, deoarece dorim să mergem mai departe cu parteneriatul pentru apărare, dar pentru multe țări este important să abordăm alte probleme sensibile. Și, prin urmare, cred că va fi important să luăm măsuri în ceea ce privește pescuitul și alte chestiuni”.
În timpul campaniei sale, premierul laburist Keir Starmer nu a ascuns sprijinul său pentru apropierea de Uniunea Europeană și consolidarea legăturilor cu continentul la mai puțin de zece ani de la ieșirea Marii Britanii din Uniune.
Venirea la putere a lui Donald Trump nu a făcut decât să accentueze sentimentul de urgență și să-i împingă pe Starmer și pe șefii de guvern din țările europene. Starmer este de așteptat să cadă de acord, cel puțin în principiu, asupra unei noi cooperări în domeniul apărării pentru Bătrânul Continent, la o întâlnire cu liderii Uniunii Europene din 19 mai.
Reamintim că Executivul European a anunțat recent un plan de investiții puternice în Reînarmarea Europei (redenumit Readiness 2030). Printre altele, Bruxelles va oferi statelor membre un fond cu 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi avantajoase pe care să le poată utiliza pentru achiziționarea de arme și echipamente, dar conform principiului „cumpără european”. Dacă se va conveni asupra unei cooperări militare speciale cu Londra, armele și echipamentele britanice ar fi, de asemenea, parte din această schemă „europeană”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News