Acordul de securitate dintre Ucraina și Statele Unite | Cea mai importantă prevedere: Securitatea Ucrainei este parte integrantă a securității regiunii euro-atlantice

Cristian Soare |
Data publicării:
Volodimir Zelenski și Joe Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina și Statele Unite pe 13 iunie 2024. Sursa Foto: Facebook/Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski și Joe Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina și Statele Unite pe 13 iunie 2024. Sursa Foto: Facebook/Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski și Joe Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina și Statele Unite. Astfel, Statele Unite au devenit a 17-a țară care încheie un astfel de tratat după Japonia - documentul a fost semnat joi, în cadrul summitului G7.

Noul tratat consolidează cooperarea dintre cele două țări în domeniul securității și al economiei, precum și în ceea ce privește reformele și responsabilitatea. Acordul include, de asemenea, un plan pentru viitoarele agresiuni ale Rusiei.

Vocea Americii a analizat documentul și explică ce angajamente și-au asumat Statele Unite, ce a promis Ucraina în schimb și dacă acordul conține într-adevăr garanții de securitate.

Documentul recunoaște că securitatea Ucrainei este parte integrantă a securității regiunii euro-atlantice, confirmă dorința de a extinde cooperarea în domeniul apărării și securității, legăturile comerciale și de investiții și de a oferi asistență militară Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei.

De asemenea, acordul face apel la o pace justă și durabilă pentru Ucraina în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Statele Unite vor lucra împreună pentru a promova o pace care să beneficieze de un sprijin global larg și salută soluția ucraineană pentru pace.

Acordul afirmă importanța de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea și crimele sale de război. Iar Statele Unite cer eliberarea și întoarcerea imediată a tuturor civililor deținuți ilegal și strămutați cu forța, în special a copiilor ucraineni.

Acordul subliniază faptul că părțile își respectă reciproc independența și suveranitatea. În același timp, cooperarea dintre cele două țări este menită să consolideze securitatea și stabilitatea euro-atlantică.

 

Securitate și apărare: Două obiective asumate pe termen lung

 

Statele Unite recunosc că, pentru ca Ucraina să își garanteze securitatea, are nevoie de un sprijin militar semnificativ, de capacități puternice și de investiții continue în baza sa industrială de apărare care să respecte standardele NATO.

America și-a declarat intenția de a oferi un astfel de sprijin material, de instruire și de consiliere pe termen lung. În același timp, ambele părți recunosc necesitatea unei coordonări între partenerii Ucrainei pentru a împărți responsabilitățile și a sincroniza sprijinul.

Politica Statelor Unite este de a ajuta Ucraina. Potrivit documentului, Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să își asume treptat responsabilitatea pentru o parte mai mare din nevoile sale de apărare.

Statele Unite intenționează să sprijine crearea unei arhitecturi moderne de apărare aeriană, să continue să achiziționeze muniție, să dezvolte doctrina și capacitățile de luptă terestră și să promoveze un schimb adecvat de informații și o cooperare mai profundă între serviciile de informații de la Kiev și Washington,

În plus, Statele Unite intenționează să ajute la modernizarea Forțelor Aeriene Ucrainene, inclusiv la achiziționarea de escadrile de avioane de luptă moderne, să îmbunătățească capacitatea Ucrainei de a-și apăra apele teritoriale și să contribuie la securitatea regională în Marea Neagră și Marea Azov.

În domeniul securității cibernetice, Statele Unite urmăresc să îmbunătățească capacitatea Ucrainei de a contracara atacurile actorilor rău intenționați.

Statele Unite vor oferi, de asemenea, asistență logistică pentru a se apăra împotriva atacurilor aeriene și pentru a restabili infrastructura critică, în special instalațiile energetice. De asemenea, va ajuta Ucraina în ceea ce privește operațiunile de deminare.

Cele două țări au convenit să continue și să extindă un program de formare pe termen lung pentru forțele de securitate și apărare ale Ucrainei.

La rândul său, Ucraina s-a angajat să își dezvolte și să își reformeze industria de apărare pentru a-și susține și satisface nevoile.

Statele Unite vor sprijini aceste eforturi, inclusiv dezvoltarea, producția și furnizarea în comun a nevoilor bazei industriale de apărare ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel