Potrivit documentului publicat de Biroul prezidențial al Ucrainei, acordul conține 10 domenii principale: Consolidarea capacităţilor de apărare; Sprijinirea aspirațiilor NATO ale Ucrainei; Parteneriat de securitate maritimă; Cooperare comercială; Cooperare energetică; Cooperare în domeniul justiției; Contracararea manipulării și interferențelor de propagandă străină; Cooperare științifică și tehnologică; Valorificarea legăturilor socio-culturale și Cooperare în domeniul migrației.
În ceea ce privește consolidarea capacităţilor de apărare, cele două părți își vor consolida capacitățile militare și industriale de apărare, inclusiv dezvoltarea forțelor armate și cooperarea între bazele industriale de apărare, vor consolida sistemele de achiziții pentru apărare ale Ucrainei și vor transfera tehnologii pentru producția în comun de produse de apărare (inclusiv prin inițiative comune).
Consolidarea securității și obținerea consensului privind aderarea Ucrainei la NATO reprezintă un aspect esențial al acordului, prin care se recunoaște rolul important al Ucrainei în protejarea securității euro-atlantice, precum și nevoia de a se acorda o atenție deosebită interoperabilității și contribuției Ucrainei ca viitor aliat al NATO.
În domeniul securității maritime vor fi încheiate parteneriate care au ca scop principal securitatea și libertatea de navigație în Marea Neagră, Marea Azov, dar și în Marea Baltică.
Acordul va intra în vigoare la data primirii de către părți a ultimei notificări privind finalizarea procedurilor interne necesare intrării sale în vigoare, și va rămâne valabil pentru o perioadă de 100 de ani, cu excepția cazului în care este reziliat de oricare dintre părți.
După eveniment, premierul britanic a declarat că „ambiția lui Putin de a smulge Ucraina de lângă cei mai apropiați parteneri ai săi a fost un eșec strategic monumental. În schimb, suntem mai apropiați ca niciodată, iar acest parteneriat va duce această prietenie la următorul nivel.”
Vizita lui Starmer marchează a doua sa prezență în capitala Ucrainei și prima de când a fost ales prim-ministru, în iulie 2024. Aceasta are loc în timp ce Marea Britanie analizează cu ceilalți parteneri posibilitatea desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii după o eventuală încetare a focului în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News