După ce a cerut sute de tancuri, Italia vrea să cumpere și 24 de avioane de luptă Typhoon

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Noile avioane vor înlocui 26 de avioane pe care Italia intenționează să le dezafecteze treptat, din 2028.

În următorii 11 ani, Italia plănuiește să cheltuiască aproape 7,5 miliarde de euro pentru achiziționarea a 24 de noi avioane Eurofighter Typhoon, potrivit unui document al Ministerului Apărării, citat de Reuters.

Ministerul Apărării a solicitat aprobarea guvernului pentru achiziția aeronavelor. Cererea va fi evaluată de către Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare și Comisia pentru Echilibru, urmând a fi o decizie așteptată până pe 13 august. Acesta este primul pas al procesului de achiziție, după care părțile implicate vor începe să lucreze la contract și vor fi făcute publice mai multe detalii.

Avioanele supersonice Eurofighter Typhoon cu două motoare sunt fabricate de un consorțiu german, britanic, italian și spaniol, reprezentat de Airbus, BAE Systems și Leonardo. Având în vedere că Forțele Aeriene Italiene sunt clientul, Leonardo va fi contractorul principal.

În iunie, un oficial de rang înalt al companiei a declarat pentru Reuters că guvernul va anunța în curând planul de achiziții. „Programul va avea un cadru de dezvoltare multianual, de aproximativ 2024 până în 2034, pentru o sumă totală de 7.477,3 milioane de euro”, se arată în document.

Finanțarea în valoare de 690 de milioane de euro a fost deja asigurată, în timp ce restul de 6,8 miliarde de euro vor fi asigurate în viitor.

Noile avioane vor înlocui 26 de avioane pe care Italia intenționează să le dezafecteze încet din 2028. Contractul oferă și suport tehnic pentru avioane, precum și pregătirea personalului.

 

Typhoon va avea cele mai recente îmbunătățiri 

Deoarece detaliile nu au fost făcute publice, există acum două variante principale: Noile aeronave vor înlocui fie cele mai vechi variante de Eurofighter Typhoon - Tranche 1, fie Eurofighter EK.

În ambele cazuri, este posibil ca aeronava să fie în aceeași configurație cu cea mai recentă achiziție de către ceilalți operatori, eventual integrând și upgrade-urile Fazei 4.

Și Germania a anunțat și luna trecută că va cumpăra încă 20 de Eurofighters, iar în prezent folosesc 138 dintre ele.

Ultimele versiuni de aeronave Typhoon primesc, de asemenea, noi radare AESA (Active Electronically Scanned Array) pentru a înlocui radarele mecanice mai vechi. Denumit European Common Radar System (ECRS), dar cunoscut și ca radar E-SCAN AESA, noul radar are trei variante: ECRS Mk 0, care echipează aeronavele din Kuweit și Qatar; ECRS Mk 1, care este setat să echipeze Typhoons din Germania și Spania; ECRS Mk2 , care va avea, de asemenea, o capacitate de război electronic și atac electronic, în curs de dezvoltare pentru Regatul Unit.

Eurofighter spune că pachetul P4E SD (System Definition) conține o serie de noi dezvoltări, inclusiv o capacitate de gestionare automată a senzorilor pentru toate radarele Typhoon.

Senzorii integrati și echipamentele de bruiaj ale sistemului oferă pilotului conștientizarea situație și oferă protecție sporită aeronavei în războiul electronic. 

 

Contract pentru sute de tancuri KF51 și 1.000 de IFV Lynx, de peste 20 miliarde de euro cu Rheinmetall

 

După cum a scris deja DefenseRomania, gigantul italian de apărare Leonardo și gigantul german Rheinmetall au convenit asupra producției în comun de tancuri și alte vehicule blindate și sisteme de arme.

În acest scop, va fi înființată o nouă companie cu sediul în Italia, în care Leonardo și Rheinmetall vor avea fiecare câte 50%. Scopul lor principal este să dezvolte și să producă un nou tanc (KF51 Panther), dar și producția 218 vehicule de luptă pentru infanterie Lynx KF41 pentru Forțele Armate ale Italiei, adică armata italiană.

Se presupune că, ca parte a acestei înțelegeri, Italia ar trebui să cumpere sute de tancuri moderne Panther și vehicule blindate de luptă Lynx, ceea ce ar face afacerea în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel