Achiziția de tancuri K2 ar putea deschide ușa României către investiții majore în infrastructură. Portul Constanța ar putea beneficia și el de cooperarea cu Coreea de Sud

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc principal de luptă de tip K2 Panther, prezentat la expoziția Kadex 2024 în Coreea. Photo source: DefenseRomania
Tanc principal de luptă de tip K2 Panther, prezentat la expoziția Kadex 2024 în Coreea. Photo source: DefenseRomania

Gigantul coreean Hyundai Rotem producătorul tancurilor de ultimă generație K2 Panther e o companie specializată și în proiecte de infrastructură pentru transport, porturi și logistică smart, fapt pentru care explorează posibilitatea unor colaborări suplimentare, la pachet cu livrările de armament modern. Iar aici ar putea fi o oportunitate majoră pentru România. 

Exportul trenurilor de mare viteză sud-coreene către Uzbekistan și ale trenurilor etajate pentru Cupa Mondială din Maroc 2030 e doar un exemplu ce aduce un plus credibilității tehnologice globale, deschizând calea pentru colaborarea cu Hyundai Motor Group, al treilea cel mai mare grup auto din lume, în cele mai recente tehnologii de inteligență artificială și conducere autonomă.

 

K2 Panther pentru România ar putea veni la pachet cu investiții majore coreene în infrastructură, un domeniu deficitar în România

 

2. Tanc princ... (k2-panther-tanc_70246100.jpg)

Tanc principal de luptă de tip K2 Panther, prezentat la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania

Practic coreenii propun României investiții majore în infrastructură, care vin la pachet cu o posibilă achiziție de tancuri de ultimă generație K2 Panther.

Proiectul K2RO - denumire provizorie - include transferul de tehnologie a tancului K2, ceea ce va promova inevitabil parteneriatele de cooperare industrială între România și Coreea de Sud.

Însă cel mai promițător aspect este că Hyundai Rotem, producătorul tancului K2, are deja o experiență vastă în diverse industrii ce țin de infrastructură. Guvernul României a stabilit și implementează un plan general de transport (GTMP) care investește un total de 36 de miliarde de euro între 2016 și 2030 pentru modernizarea infrastructurii de transport. Odată cu aderarea oficială a României la Acordul Schengen la 1 ianuarie, libera circulație în Europa a devenit posibilă, iar planurile României pentru modernizarea și extinderea infrastructurii iau avânt.

 

Globalizarea Portului Contanța ar putea avansa prin cooperarea cu industria feroviară din Coreea de Sud

 

3. Portul Con... (portul-constanta_40404400.jpg)

Portul Constanța, foto: DC News 

În special, în luna martie a anului trecut, guvernul a anunțat planuri de investiții în infrastructură, drumuri, alimentare cu apă și facilități electrice pentru dezvoltarea unui nou terminal în partea de sud a Portului Constanța. Portul Constanța este de fapt calea de acces principală și esențială care leagă Marea Neagră de interiorul Europei, atrăgând atenția internațională.

Interesant e că deja Autoritatea Portuară Constanța se pregătește deja să-și intensifice relațiile cu Coreea de Sud, semnând un memorandum de înțelegere (MOU) pentru cooperare reciprocă în sectorul logistic cu Autoritatea Portuară Busan în 2023.

Hyundai Rotem, cunoscută în principal pentru tancul K2, este specializată nu doar în apărare, ci și în vehicule feroviare și domeniul fabricilor inteligente. Spre exemplu trenul de mare viteză exportat în Uzbekistan de Hyundai Rotem în iunie anul trecut și-a îmbunătățit constant performanța de peste 15 ani, de la modelele inițiale până la cele mai recente versiuni.

La fel ca tancul K2, trenurile de mare viteză din Coreea de Sud sunt rezultatul unei colaborări între guvern și sectorul privat, având ca obiectiv producția internă cu un accent pe exporturi. Acest lucru a condus la produse recunoscute internațional pentru fiabilitatea lor ridicată.

Anul trecut, vehiculele feroviare sud-coreene de mare viteză au fost exportate pentru prima dată în Uzbekistan, punând bazele intrării pe piața globală. Luna trecută, în februarie, compania a obținut un contract pentru furnizarea de trenuri electrice etajate care vor fi folosite pentru Cupa Mondială 2030 din Maroc, câștigând astfel competiția cu țări avansate în domeniul feroviar, precum Franța și China, și extinzându-și astfel poziția ca producător global de vehicule feroviare. Notabil este și faptul că recent a semnat contracte de furnizare pentru proiecte de trenuri electrice de mare amploare în New South Wales (NSW) și Queensland, Australia, unde evaluările tehnologice și de mediu sunt foarte stricte.

 

Cooperări comerciale diverse care integrează tehnologia de ultimă generație a Hyundai Motor Group

 

4. Photo sour... (hyundai-motor-group_97870400.jpg)

Photo source: Hyundai Motor Group

Gama diversificată de vehicule feroviare Hyundai Rotem și cea mai recentă tehnologie de semnalizare feroviară, care asigură operarea sigură a vehiculelor bazată pe comunicații wireless de generația a 4-a, se numără printre aspectele esențiale pentru România, care investește în infrastructura de transport. În plus, vehiculul ghidat automatizat (AGV), un echipament automatizat de transfer logistic portuar pe care Hyundai Rotem îl dezvoltă, este de asemenea un succes notabil. Acest AGV este capabil să mute automat containere grele, facilitând transportul logistic rapid între zona de descărcare și doc, precum și între șinele feroviare și zona de descărcare.

Recent, nu doar în Coreea de Sud, ci și în țări avansate precum Statele Unite, Japonia și Europa, există o tendință de a stabili sisteme portuare inteligente pentru a spori eficiența operațională.

Domeniul de colaborare în afaceri cu Hyundai Rotem se extinde dincolo de timpul prezent. Fiind parte a grupului global de producție auto Hyundai Motor Group, Hyundai Rotem împarte avansul tehnologic în toate domeniile de activitate cu Hyundai Motor, concentrându-se pe intersecțiile dintre inteligența artificială (AI), conducerea autonomă și infrastructură pe bază de hidrogen de nouă generație.

De subiniat și faptul că Hyundai Rotem a prezentat recent vehiculul său multirol fără pilot (HR-SHERPA) la Expoziția Internațională de Apărare (IDEX 2025), organizată în Emiratele Arabe Unite (UAE), oferind o soluție pentru a depăși deficitul de forță de muncă cauzat de scăderea populației. Vehiculul multirol fără pilot, echipat cu sisteme de arme telecomandate, poate îndeplini diverse roluri, precum misiuni de supraveghere și recunoaștere. Acesta este considerat un rezultat de succes al colaborării dintre Hyundai Motor Group și diverse domenii de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor pentru vehicule, incluzând mobilitatea, sistemele de electrificare, conducerea autonomă și inteligența artificială (AI).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel