Publicitate
Cele 32 de avioane F-16 norvegiene vor veni în configurația M6.5.2. Pachetul include motoare de rezervă și suport logistic.
„Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a”, anunța MApN în cursul acestei săptămâni.
Achiziția unui număr atât de mare de avioane va atrage de la sine provocări nu doar în ceea ce privește infrastructura, dar și numărul de piloți și tehnicieni.
Bogdan Rodeanu, deputat din partea USR și vicepreședinte al Comisiei Pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, a subliniat și el faptul că „România are nevoie de piloți militari dar și de tehnicieni pentru aviație”, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc, Buzău.
„Da, avem nevoie de oameni pricepuți care să întrețină aparatele de zbor și să ofere siguranță pilotului, pentru ca acesta să conducă un echipament cu care poate apăra țara.
Sunt unul din acei români norocoși care a avut ocazia să le fie alături tinerilor elevi din cadrul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc, Buzău. Ei vor fi cei care vor avea în grijă escadrilele de F-16, avioanele de transport și elicopterele României în viitorul apropiat”, precizează deputatul, într-o postare pe contul oficial de Facebook.
După discuția cu elevii școlii ROAF de la Boboc, Bogdan Rodeanu s-a arătat optimist că aviația militară a României are viitor.
„Am discutat și împărtășit încrederea într-un viitor apărat al țării noastre. Am vorbit despre nevoile lor, despre educația și instruirea lor.
Am vorbit despre ce vom face împreună și despre necesitatea unui viitor sigur.
Am văzut determinare, am văzut optimism și implicare. Și am înțeles că o parte importantă din siguranța noastră națională va sta în mâinile lor.
Sunt români tineri care parcurg o cale grea, cu multe riscuri și cu multiple provocări. Sunt tineri care știu că munca lor nu va fi ușoară. Dar va fi esențială pentru apărarea României și pentru siguranța noastră. Le mulțumesc”, a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Apărare.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
România, în cursa de pregătirea a piloților pentru F-16
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command
„S-ar putea să avem într-un an și jumătate toate 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia (n.r. - după semnarea contractului), dar pregătirea piloților nu se face peste noapte. Din păcate în România nu putem antrena piloți în ritmul pe care ni-l dorim pentru cele 32 de avioane. Atât MApN, cât și Statul Major al Forțelor Aeriene au început deja niște programe de pregătire a piloților în alte țări membre NATO care au avioane F-16.
Și eu mă străduiesc să fac lobby pe unde pot de fiecare dată când vorbesc cu oficiali ai statelor care au în dotare F-16 și care ar putea să ne ajute chiar și cu 2-3 piloți pe care i-ar putea pregăti”, adăuga la vremea respectivă Nicu Fălcoi.
De precizat că fostul ministru Vasile Dîncu, în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Israel în această toamnă, a anunțat că se poartă discuții cu partea israeliană pentru programe de pregătire a piloților. Asemenea programe se desfășoară și cu Portugalia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News