Achiziția de 12 Rafale a Serbiei, condiționată de transferul MiG-29 în Ucraina? Belgradul respinge acuzațiile politicienilor ruși: ”Nu dăm MiG-urile, pentru nimic în lume”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Comentând achiziția de avioane Rafale, un cunoscut reprezentant al partidului rus de guvernământ afirmă că este „putin probabil ca Belgradul să aibă permisiunea autorităților ruse pentru această acțiune”.

În prima zi a vizitei de săptămâna trecută a președintelui francez Emmanuel Macron în Serbia, Belgradul a încheiat un acord major cu Franța. Înțelegerea vizează achiziționarea a 12 avioane de vânătoare Rafale de fabricație franceză în valoare de trei miliarde de dolari (2,7 mld euro).

Acordul reprezintă o schimbare importantă a Belgradului. Armata sârbă se bazează în principal pe tehnologia sovietică, având în dotare avioane MiG-29 și elicoptere Mi-35M. Totuși, pentru această achiziție majoră, sârbii au ales Rafale, iar speculațiile au început deja să apară.

 

Politician rus: Rafale cumpărat cu MiG-29 dat la buy-back. Răspunsul Belgradului vine imediat

 

Yelena Panina, o cunoscută membră a partidului de guvernământ Rusia Unită și fostă vicepreședintă a Dumei, a scris pe canalul său de telegram că Franța va deduce 390 de milione de dolari din totalul de 3 miliarde de dolari, în contul livrării câtre Paris a 36 de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricație rusă.

”Avioanele (MiG-29) vor fi predate francezilor în decembrie, iar apoi vor fi trimise în Ucraina. Moscova ar fi fost deja informată despre acest punct al acordului, a scris Yelena Panina.

Panina afirmă că „este puțin probabil ca Belgradul să aibă permisiunea autorităților ruse pentru această acțiune”. Ea este convinsă că totul a fost deja convenit și notează că „nu este prima dată când arme sârbești sunt livrate la Kiev”.

„Ucraina a primit muniție în valoare de 800 de milioane de euro din Serbia printr-un intermediar. Se pune întrebarea: cui dintre ”frații” noștri mai poate vinde Rusia arme fără riscul ca acestea să nu fie folosite ulterior împotriva noastră”, se întreabă Panina.

Belgradul a comentat .  Președintele sârb Aleksandr Vucic a negat informațiile privind posibila predare a MiG-urilor către Ucraina prin intermediul Franței.

„Acum avem 14 avioane de luptă care au fost modernizate. Le-am dat cuiva? Oricine spune asta nu este doar un mincinos - este nebun. Imaginați-vă, dăm echipamente, pe care am încercat cu greu să le obțin”, a spus el, citat de media sârbă.

Portalul independent nova.rs afirmă că, potrivit „datelor disponibile publicului, Serbia are 14 avioane de vânătoare MiG-29 în serviciu activ”, iar Panina susține că se pregătește transferul a 36 de avioane. „Nu se știe câte avioane MiG-29 inactive are Serbia în depozitele sale”, spune nova.rs.

 

Reacția Moscovei la acordul ”fraților sârbi” cu Occidentul

 

Deși Moscova a reacționat calm după anunțul despre achiziționarea de arme franceze, se pare că Kremlinul este din ce în ce mai puțin mulțumit de comportamentul Serbiei. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că este „o chestiune și o alegere a prietenilor noștri sârbi”.

Mass-media regimului rus a acordat o mare atenție vizitei lui Emmanuel Macron în Serbia, mai ales în legătură cu achiziționarea de arme.

Ziarul moscovit Vedomosti crede că obiectivul principal al vizitei lui Macron a fost „vânzarea lui Rafale”, dar că în spate nu se află doar o provocare „comercială”. Prin această „manevră” Franța, adică Bruxelles, vrea să „separe Serbia de Rusia” și mai mult, să o lege și mai mult de UE cu astfel de „obligații”..

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel