Publicitate
Pregătirea se va face cu ajutorul unor simulatoare de zbor ce vor fi achiziţionate de unitatea de învăţământ din Braşov prin proiectul „DIGIMIL AFAHC”, pentru implementarea căruia academia a obţinut o finanţare europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), precizează ziarul Bună Ziua Brasov.
Anunţul licitaţiei pentru achiziţionarea de echipamentele şi programele informatice incluse în proiectul amintit a fost publicat pe platforma electronică de achiziţii publice.
Valoarea totală a contractului este estimată la 9.331.835 lei, cu tot cu TVA, din care 3.486.202 lei (inclusiv TVA) este alocată achiziţionării a două simulatoare aerospaţiale cu cabină de zbor ce va permite pregătirea viitorilor piloţi pentru o gamă variate de avioane, de la F – 35 Lighting II (avion militar multirol de generaţia a V-a), la Boeing 737, Yak – 52 sau Cessena 172.
Sistemul vizual al fiecărui simulator va fi alcătuit dintr-un proiector laser şi ecran de proiecţie curbat central fixat pe un schelet metalic montat pe platformă mobilă. De asemenea, simulatorul va fi completat cu o cască de realitate virtuală ce are încorporată tehnologia Mixed Reality.
De asemenea, vor fi achiziţionate programele informatice pentru simularea zborurilor, dar şi un pupitru de comandă, pentru monitorizarea funcţionării echipamentelor şi a parametrilor de zbor de către un instructor.
România are perspective de a intra în „clubul” select F-35 abia după 2030
România a făcut primii pași oficiali către F-35 Lightning II, după ce în urmă cu câteva săptămâni CSAT a aprobat ”concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.
Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa săptămânile trecute și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.
Doar că provocarea va fi una uriașă. Procesul de achiziție e extrem de complex, el necesită inclusiv investiții masive în infrastructură. Și, așa cum am putut vedea în cazul Poloniei, întârzierile par inevitabile mai ales că cererea pentru F-35 este uriașă.
Pe lângă statele din vest, implicate în procese de achiziție a F-35, în regiune nu doar Polonia și Grecia vor achiziționa F-35, dar și Cehia care se află într-o fază de negocieri mult mai avansată decât noi. Totodată, și alte state precum Maroc sau Thailanda negociază achiziția avioanelor de generația a V-a americane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News