Publicitate
Nu mai este de mult un eveniment ieşit din comun ca blindate de tip occidental să apară pe frontul ruso-ucrainene. În cazul de faţă, un tanc Abrams, oferit de SUA, iese la ''suprafață'' în apropierea unei zone de luptă foarte activă din Ucraina.
An M1A1 SA Abrams tank in service with the 47th Mechanized Brigade reportedly appeared at (or close to) the Avdiivka front. Although I am not sure if this is recent footage.
— NOELREPORTS ???????? ???????? (@NOELreports) February 4, 2024
The US supplied 31 M1A1 SA Abrams tanks to Ukraine. pic.twitter.com/4tkyYCtCz1
Orice imagine sau material video care surprinde un Abrams, de când Ucraina a primit tancurile promise de SUA la sfârșitul anului trecut, generează automat articole care ajung pe prima pagină a publicaţiilor de specialitate din domeniul militar.
La urma urmei, interesul pentru Abrams este foarte mare, deoarece aceste tancuri americane au stat departe de câmpul de luptă. Așadar, acest lucru marchează într-adevăr debutul tancului Abrams pe frontul de luptă, în mijlocul un confruntări crâncene.
Analiştii militari sugerează că videoclipul prezintă versiunea M1A2 SEPv2 a tancului Abrams, nu tancurile M1A1SA care au fost de fapt trimise în Ucraina. Nu există nicio înregistrare sau anunț privind primirea de către Ucraina a M1A2 SEPv2. Prin urmare, fie avem de-a face cu informaţii "false" și "înșelătoare", fie videoclipul a fost filmat în afara teritoriului Ucrainei, într-o zonă de antrenament, fie SUA a preferat să livreze o versiune a tancului Abrams pe care nu a dorit să o anunţe în mod oficial. Dar cu siguranță este ceva în neregulă cu aceste informații.
Amintim că, ultima ''apariție'' a unui M1 Abrams a avut loc în apropiere de Kupiansk, Ucraina, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, pe fondul escaladării tensiunilor pe front. Ulterior, atât militarii ucraineni, cât și cei ruși au recunoscut că acest Abrams nu a luat parte la o luptă reală. O imagine cu un M1 Abrams, distribuită pe reţele de socializare, a încercat să susțină acest lucru. Cu toate acestea, dovezile nu au fost suficient de convingătoare.
Forţele Armate Ucrainene au utilizat, în timpul perioadei de pregătire, unele versiuni ale Abrams. De exemplu, în noiembrie 2023, au apărut informaţii că Ucraina folosea vehiculul de asalt M1150 Assault Breacher Vehicle [ABV], care utilizează un șasiu Abrams.
În primul rând, M1150 este un vehicul blindat conceput pentru a îndepărta minele aflate pe câmpul de luptă. În prezent, acestea sunt destul de rare, doar 30-50 de unități fiind în stare de funcționare.
Dacă M1 Abrams este într-adevăr aruncat în luptă [n.r. informaţia nu este confirmată în mod oficial], prezenta sa pe câmpul de luptă este destinat ''să atragă atenția'' soldaților ruși. Rușii au chiar un sistem de recompensă pentru orice soldat care distruge echipamente militare occidentale pe care statele occidentale le-au livrat Ucrainei.
Informaţiile de anul trecut sugerează că Rusia a oferit recompense militarilor săi care au avariat sau distrus blindate de tip occidental. Astfel, un soldat rus care reuşeşte să distrugă un tanc Leopard 2, Challenger 2 sau M1 Abrams primește o recompensă în ruble egală cu 1.200 de dolari americani. Pentru distrugerea unui vehicul de luptă Bradley, recompensa este de 600 de dolari.
Tancuri Abrams pentru Ucraina
La sfârșitul lunii mai 2023, 200 de soldați ucraineni au început să se antreneze pe tancuri M1 Abrams la o bază militară americană din Germania.
Programul de pregătire a inclus nu doar instruirea echipajelor pentru a opera tancurile, ci și pregătirea personalului pentru a întreține aceste vehicule de luptă.
La începutul lunii august, Statele Unite au aprobat oficial transferul primului lot de tancuri Abrams către Ucraina. Principalul curs de pregătire a echipajelor și a personalului tehnic pentru aceste tancuri a fost finalizat în luna august.
Inițial, s-a planificat ca fondurile din cadrul ''Ukraine Security Assistance Initiative'' să fie folosite pentru a transfera tancuri americane în Ucraina, pentru a cumpăra echipamente noi de la producător.
Apoi s-a decis să se scoată echipamentul din rezervele armatei americane și, înainte de a-l trimite în Ucraina, tancurile au fost reparate și modificate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News