Legendarul blindat american M1A2 Abrams, în configuraţia SEP v2, prezentat la BSDA (Foto): România are deja ca obiectiv achiziţia a 54 de tancuri americane

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul M1A2 Abrams Sepv2, alături de un F-35, expuse în cadrul ediţiei de anul acesta a expoziţiei dedicate industriei de armament "Black Sea Defense, Aerospace and Security" (BSDA). Photo source: DefenseRomania
Tancul M1A2 Abrams Sepv2, alături de un F-35, expuse în cadrul ediţiei de anul acesta a expoziţiei dedicate industriei de armament "Black Sea Defense, Aerospace and Security" (BSDA). Photo source: DefenseRomania

Forțele Armate ale SUA au prezentat în România una dintre versiunile legendarului tanc Abrams - M1A2 Abrams SEP v2. În cadrul debutului expoziției BSDA 2024 (BLACK SEA DEFENSE & AEROSPACE), U.S. Army au adus o configuraţie de tanc Abrams în configuraţia SEPV2, dar România are deja în plan să achiziţioneze versiunea mai modernă SEPV3. Black Sea Defense & Aerospace 2024 are loc la Romaero Băneasa în perioada 22-24 mai. 

Amintim că, MApN a trimis anul trecut Parlamentului cererea oficială pentru cumpărarea a 54 de tancuri Abrams. În solicitarea MApN se arată următoarele: Etapa I a programului de înzestrare cu inițiere în 2023 presupune achiziția a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, pe șasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a autorizat, la 9 noiembrie 2023, o vânzare militară externă de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams către România, estimată la 2,53 miliarde de dolari,

România dorește să cumpere 54 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 Abrams fabricate de compania General Dynamics Land Systems, 54 de blindate grele M1A1, patru vehicule de intervenție M88A2 Hercules Combat Recovery, patru poduri mobile de asalt M1110, patru vehicule M1150 Assault Breacher și patru poduri grele de asalt cu foarfecă.

Comanda ar include, de asemenea, 54 de mitraliere M240C de 7,62 mm, 5.940 de proiectile M1147 de 120 mm de tip HEMP-T, 4.230 de proiectile M1002 de 120 mm cu trasor, multifuncțional, pentru antrenament la țintă  de tip TPMP-T și o varietate de alte echipamente de sprijin.

 

Cât plăteşte, de fapt, România pentru cele 54 de tancuri Abrams

 

Parlamentarii români au aprobat solicitarea Ministerului Apărării Naționale de a cumpăra 54 de tancuri M1A2 Abrams uzate din Statele Unite în mai 2023. La momentul respectiv, costul a fost estimat la 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari).

Totuși, valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. 

1,07 miliarde de dolari e și suma oficială pentru cele 54 de tancuri, sumă anunțată oficial și de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).  Așadar, Congresul american a aprobat vânzarea cu o sumă estimată de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce MApN anunță suma de 1,07 miliarde de dolari. De unde diferența? Suma de 2.5 miliarde notificată de Congres e procedural mai mare la fiecare notificare, pentru ca pachetul să treacă. Se întâmplă cu toate achizițiile.

Guvernul român accelerează lucrările la o serie de achiziții, inclusiv planurile de a cumpăra noi vehicule blindate, sisteme de rachete, obuziere de 155 mm și avioane de luptă F-35 Lightning II, în contextul războiului de agresiune pe car Rusia îl poartă împotriva Ucrainei.

România ar putea deveni al doilea operator al tancului Abrams, după ce guvernul polonez a semnat un acord în valoare de aproape 5 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 250 de tancuri în 2022 și a plasat o a doua comandă în ianuarie 2023 pentru alte 116 Abrams în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel