Abordare nouă a Pentagonului sub Donald Trump: Avioanele de cercetare aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au revenit deasupra Mării Negre

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion american RC-135V Rivet Joint. Sursa foto: U.S. Air Force.
Avion american RC-135V Rivet Joint. Sursa foto: U.S. Air Force.

Revista americană Newsweek a semnalat faptul că un avion militar american a cules informații despre pozițiile rusești din spațiul aerian contestat al Mării Negre în prima astfel de misiune de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în urmă cu aproape trei ani. Mișcarea - observată pentru prima dată miercuri (05.02.2025) de analistul de informații MeNMyRC - semnalează probabil o abordare nouă și mai îndrăzneață a Pentagonului sub președintele Donald Trump.

Forțele Aeriene ale SUA au trimis anterior avioane de cercetare în Marea Neagră de la bazele aliate din Europa pentru a monitoriza mișcările militare din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. Ieșirile cu echipaj au fost înlocuite cu zboruri cu drone după izbucnirea războiului Rusia-Ucraina în februarie 2022, o decizie care părea să reflecte îngrijorarea cu privire la siguranța personalului militar american.

Semnalele aeronavelor capturate de site-ul Flightradar24 au arătat un avion american RC-135V Rivet Joint - folosind indicativul JAKE17 - zburând adânc în Marea Neagră miercuri, înconjurând spațiul aerian internațional la aproximativ 100 de mile sud-vest de bastionul naval al Rusiei, Sevastopol, timp de aproximativ patru ore.

Harta Newsweek, afișând Ora Universal Coordonată sau UTC, reface zborul din 5 februarie, care a fost o abatere de la practica mai precaută de utilizare a spațiului aerian de coastă al membrilor NATO România și Bulgaria.

Rivet Joints oferă capabilități de colectare, analiză și diseminare de informații aproape în timp real la fața locului cu un echipaj de peste 30 de persoane, inclusiv ofițeri de război electronic și operatori de informații, potrivit Forțelor Aeriene. Acestea aparțin familiei de avioane de cercetare RC-135, dintre care unele sunt desfășurate la o bază aeriană aliată din Pacific pentru a supraveghea adversarii, inclusiv China și Coreea de Nord.

Într-o postare pe site-ul de socializare X, MeNMyRC a speculat că Forțele Aeriene ar fi putut primi “noi ordine de marș” de la Pentagon, o directivă care, dacă este corectă, ar putea reprezenta o nouă provocare pentru factorii de decizie de la Kremlin, mai ales dacă și ieșirile intensive ale dronelor continuă.

“Odată ce a început războiul, SUA au încetat operațiunile cu echipaj uman în largul Sevastopolului”, a scris MeNMyRC. “Aceasta este o schimbare majoră de postură”.

În martie 2023, Forțele Aeriene și-au reajustat misiunile de cercetare fără pilot în Marea Neagră după ce două avioane de luptă rusești au interceptat și au provocat prăbușirea unei drone MQ-9. Zborurile dronelor americane au fost reluate ulterior, dar la o distanță mult mai mare de Crimeea. Moscova a acuzat Washingtonul că folosește informațiile colectate pentru a furniza date precise pentru atacurile cu rachete ucrainene.

Statele Unite sunt departe de a fi singurul membru NATO care urmărește forțele ruse din Crimeea. Royal Air Force din Marea Britanie, care are trei avioane RC-135W proprii, efectuează în mod obișnuit zboruri de cercetare în Marea Neagră - de la distanță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel