F-16 vin în etape, dar MiG-29 rămân principalele avioane utilizate de Ucraina. Imagini spectaculoase cu lansări de bombe franceze AASM Hammer de pe MiG-29 (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un material video cu un avion de vânătoare MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene care lansează bombe franceze AASM a fost publicat pe internet. Materialul video a fost postat de colonelul Iuri Ignat din Forțele Aeriene Ucrainene. Imaginile cu utilizarea bombelor franceze au fost filmate de pilotul ucrainean al Brigăzii 40 Aviație Tactică, căpitanul Oleksandr Mihulia, care a murit la 12 august 2024. 

Filmarea publicată arată o lansare a bombei franceze de 227 kg cu un kit AASM de înaltă precizie. Înregistrarea video arată că lansarea are loc la altitudini relativ scăzute, după care aeronava începe să coboare pentru a evita să fie detectată de radarul inamic și pentru a reduce riscul de a fi doborâtă.

MiG-29 par să fie, cel puțin până în prezent, principala platformă de lansare a AASM Hammer. Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat în trecut că au integrat bombele de precizie de fabricație franceză pe avioanele lor de atac la sol Su-25 Frogfoot, dar până în prezent nu au apărut imagini sau înregistrări video care să arate acest lucru. În trecut au apărut imagini care ar putea indica, de asemenea, că Su-27 Flanker ale Ucrainei le folosesc.

În timpul lansării, se poate observa că bombele utilizate sunt ghidate cu precizie, echipate cu un sistem GPS și inerțial. Această combinație permite lansarea bombei la coordonate preînregistrate și asigură autonomia bombei pe întreaga durată a zborului.

În plus, bomba este unică prin faptul că utilizează un motor de rachetă, ceea ce mărește semnificativ raza de acțiune la care poate lovi ținte. În funcție de altitudinea de lansare, raza maximă este de la 15 km de la altitudini joase la 70 km de la altitudini mari.

Anterior, publicaţia ucraineană Militarnyi a relatat că avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene au lansat bombe franceze AASM-250 de la cea mai mare altitudine posibilă asupra unor facilităţi militare ruse din regiunea Belgorod.

AASM (Armement Air-Sol Modulaire „Highly Agile Modular Munition Extended Range”) este un kit format dintr-o secțiune de ghidare a poziției și un kit de extindere a razei de acțiune, care poate fi aplicat bombelor de 250 kg și 1000 kg (sunt avute în vedere variantele de 125 kg și 500 kg). 

Franța se angajase să furnizeze Ucrainei 600 de kituri de bombe AASM în 2024, la o rată de 50 pe lună începând din ianuarie. De asemenea, producătorul Safran a crescut capacitatea de producție la 90 de kituri pe lună.

Muniția poate fi folosită atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în orice condiții meteorologice, la distanțe care pot ajunge la peste 70 km atunci când este lansată de la mare altitudine.

O material video publicat la începutul lunii aprilie, despre care se pretinde că a fost înregistrat de la sol de către un soldat rus, arată cum bomba plonjează spre o țintă terestră, lăsând în urmă o dâră orizontală și apoi verticală.

De fapt, motorul rachetei AASM Hammer se activează după ce aceasta fost lansată din avion, propulsând bomba în mod orizontal înainte de plonjarea finală spre țintă, la viteză mare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel