''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.

Declarația președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia nu pot fi excluse viitoarele desfășurări de personal militar occidental în Ucraina, a provocat o serie de replici din partea mai multor oficiali NATO, europeni și americani. Majoritatea politicienilor, inclusiv președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, s-au distanțat de cuvintele acestuia. La 10 martie, ministrul britanic de externe David Cameron s-a pronunțat, de asemenea, împotriva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, chiar și pentru misiuni de antrenament.

În schimb, alți lideri europeni și experți internaționali au fost mult mai favorabili ideii, unii considerând că o prezență directă în Ucraina și participarea forțelor speciale occidentale la sprijinirea și coordonarea operațiunilor armatei ucrainene pentru a contracara invazia rusă reprezintă un pas logic în cadrul implicării tot mai mari a Occidentului ca răspuns la agresiunea rusă.

Declarațiile lui Macron au fost descrise ca fiind o "mișcare strălucită" de către Jonathan Sweet și Mark Toth de la The Hill, după cum a relatat anterior Vocea Americii, citându-i pe aceștia și pe alți experți și oficiali occidentali.

Dezvoltând ideea de a nu exista "linii roșii" în sprijinul Ucrainei, Franța lucrează în prezent la crearea unui fel de ''alianță de țări deschise'' la o potențială desfășurare de trupe occidentale în Ucraina, iar cei mai deschiși susținători ai acestei idei provin din statele baltice, notează Politico.

În timp ce se afla în Lituania, la 8 martie, ministrul francez de externe Stéphane Sejourne a menționat că ''trupele străine'' ar putea ajuta în cele din urmă Ucraina în misiuni de deminare, întrucât această activitate presupune "să ai ceva personal [dar] nu să lupți", a declarat acesta, potrivit Politico.

 

Linii roșii pentru Rusia, nu pentru  statele Occidentale

 

"Nu este treaba Rusiei să ne spună cum ar trebui să ajutăm Ucraina în următoarele luni sau ani", a declarat ministrul francez, adăugând ulterior: "Nu excludem nimic pentru lunile următoare".

Oficialii baltici au lăudat Franța pentru că "a gândit în afara cutiei".

,,Nu poate exista niciun dar. Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine. Nu poate fi exclusă nicio formă de sprijin pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina acolo unde este cea mai mare nevoie de ea", a precizat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

Între timp, și Polonia își schimbă treptat poziția cu privire la posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina. După cum a relatat Vocea Americii, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat la 8 martie: ,,Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput. Apreciez inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, pentru că este vorba de a-l face pe Putin să se teamă, nu de a ne teme noi de Putin".

La rândul lor, experții au avertizat de mult timp împotriva liniștirii Rusiei în încercarea de a preveni o escaladare a războiului din Ucraina. De exemplu, Robert Zubrin, în articolul său pentru National Review intitulat "Încearcă Biden să piardă războiul din Ucraina?" din 12 ianuarie 2024, notează că "o liniștire prelungită [a Rusiei] este plină de dezastru".

Dar, în timp ce cei mai mulți s-au concentrat până acum asupra opțiunilor de asistență financiară și militară, potrivit colonelului în retragere al armatei americane Brian Petit, limitarea discuției privind sprijinul pentru Ucraina la furnizarea de muniții și arme este o abordare  simplistă care avantajează Rusia.

"Pentru a folosi termeni artistici în loc de termeni industriali, există o convergență armonioasă de capacitate, oportunitate și risc care este prezentă acum", a scris Petit în articolul său pentru War on the Rocks din 7 martie.

În opinia sa, a sosit momentul să desfășurăm în mod deschis grupuri de Berete Verzi americane - cunoscute oficial ca echipe Alpha Task Force ale Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Armatei SUA - în Ucraina.

Pettit explică faptul că echipele A-Team sunt unități compacte a căror concepție strategică și tactică, formă, funcție și aplicare operațională sunt "perfect adaptate" la mediul politic și militar complex din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel