A treia țară din lume care primește avioane chinezo-pakistaneze JF-17 Block II devine și cea mai puternică armată din Caucazul de Sud

JF-17 Block III, photo: President.Az
JF-17 Block III, photo: President.Az

Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III din Pakistan în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari. 

Aeronava de ultimă generație este dezvoltată în comun de Chengdu Aircraft Industry Corporation din China și Complexul Aeronautic Pakistan (PAC).

„Avioanele au fost deja integrate în arsenalul Forțelor Aeriene ale Azerbaidjanului”, a declarat președinția țării într-un comunicat, după ce miercuri, 25 septembrie, președintelui Ilham Aliyev i-a fost prezentată oficial aeronava pe Aeroportul Internațional Heydar Aliyev. 

În cadrul ceremoniei, care a avut loc la Expoziția Internațională de Apărare a Azerbaidjanului 2024 organizată la Baku, președintele Aliyev a fost informat despre caracteristicile tehnico-tactice ale avionului, liniile directoare operaționale și indicatorii cheie de performanță.

Aliyev a fost fotografiat inclusiv stând în interiorul unui avion de luptă JF-17C Block III. Pe lângă inspectarea aeronavei, acesta a asistat și la o evoluție aeriană care a demonstrat agilitatea și manevrabilitatea avionului de luptă.

1. Președinte... (aliev-jf-17_84852600.jpeg)

Președintele Ilham Aliyev în cabina avionului de luptă JF-17C (Block-III) în timpul ceremoniei oficiale de prezentare de la Baku, Azerbaidjan, 25 septembrie 2024 / President.Az

Deși oficial nu a fost anunțat numărul de aeronave achiziționate de Azerbaidjan, acordul de 1,6 miliarde de dolari acoperă importul a 30 de astfel de aparate în configurația Block-III.

JF-17C (Block-III) este o aeronavă de luptă multirol, de generaț cu ​​un singur motor. Spre deosebire de predecesorul său JF-17 Thunder, versiunea Block-III are îmbunătățiri semnificative, inclusiv avionică avansată, un nou radar AESA, capabilități îmbunătățite de război electronic și sisteme de identificare și urmărire a țintei îmbunătățite.

 

Azerbaidjanul devine cea mai puternică armată din Caucazul de Sud

 

3. JF-17 Thun... (jf-17-thunder_79334800.jpg)

JF-17 Thunder, sursă foto: Ministerul Apărării din Pakistan via WallpaperSafari

Săptămâna trecută, președintele Aliyev a subliniat creșterea puterii militare a Azerbaidjanului ca prioritate numărul unu. Astfel, în proiectul de buget 2025 sunt prevăzute aproximativ 4 miliarde de dolari pentru apărare și securitate națională, cheltuieli care reprezintă aproximativ 17% din cheltuielile bugetare.

În evaluarea anuală din 2024 a Global Firepower (GFP), Azerbaidjanul ocupă locul 59 din cele 145 de țări evaluate. Armata țării este cea mai puternică din Caucazul de Sud, depășind considerabil armatele Georgiei și Armeniei vecine, care se situează pe locurile 84 și, respectiv, 102 în clasamentul GFP.

Potrivit datelor GFP, Forțele Aeriene ale Azerbaidjanului însumează 144 de avioane, în special avioanele de luptă, de transport și antrenament rusești. În iunie, Forțele Aeriene din Azerbaidjan au primit un avion de transport militar „C-27J Spartan” achiziționat de la compania italiană „Leonardo”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel