Prima serie de piloți care a efectuat cu succes pregătirea pe avioane de luptă de generația a 4-a de tip F-16 Fighting Falcon în România, la centrul de pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost formată din 7 piloți români.
A doua serie e tot de piloți români, dar imediat ce ea a început programul a debutat și a treia seria unde, într-un final, regăsim piloți ucraineni.
Potrivit unui breafing cu presa organizat de Ministerul Apărării (MApN) săptămâna trecută, ce-a de-a doua serie e formată din 3 piloți români. A treia serie din piloți ucraineni.
Câți piloți ucraineni se antrenează azi în România la Baza 86 Aeriană Borcea
Pilot ucrainean / Forțele aeriene ale Ucrainei, @OfficialFacebook
E vorba de patru piloți ucraineni care au început deja pregătirea.
Astfel, cea de-a doua serie, formată din 3 piloți români, a început instruirea în luna iulie. Imediat după, în septembrie, alți 4 piloți, toți ucraineni, au început și ei pregătirea. Ei se află, potrivit datelor furnizate de MApN, la faza de instruire teoretică.
Instruirea piloților în cadrul Centrului EFTC se execută pe 14 aeronave de luptă.
Centrul de pregătire din România a fost inaugurat în noiembrie anul trecut și e primul Centrul de pregătire de F-16 din Europa. Centrul a fost ridicat, cu implicarea aliaților, într-un timp record, acesta fiind practic transferat de olandezi din Statele Unite ale Americii.
Bazele nu puteau fi puse în doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră. Cu alte cuvinte Lockheed Martin asigură instructajul, Olanda echipamentele, inclusiv avioanele de luptă F-16, în timp ce România restul logisticii.
România are prioritate la Centrul de pregătire pentru F-16 de la Borcea
Foto: Forțele Aeriene Române
Centrul e crucial pentru Forțele Aeriene Române în contextul în care țara noastră a achiziționat 32 de avioane F-16 din Norvegia care au început deja să fie livrate. Până la finalul anului toate cele 32 de avioane vor ajunge în România, formând două noi escadrile.
Trebuie subliniat că locurile pentru sloturile de pregătire a piloților F-16 din celelalte centre e limitat. Cu alte cuvinte e „bătaie” mare iar centrul din țară e o adevărată mină de aur pentru Forțele Aeriene Române.
Amintim că Ucraina a primit un prim lot de avioane F-16, dar nu a dezvăluit numărul. Potrivit estimărilor e vorba de aproximativ 10 avioane. Din acestea unul a fost din păcate pierdut în timpul unor operațiuni defensive de interceptare a unui atac cu rachete balistice rusești.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News