Publicitate
Dacă China ar ataca Taiwanul, este foarte posibil că Beijingul ar trebui să înfrunte nu doar forțele militare din Taipei sau americanii, ci și rivalul său de multă vreme, Japonia.
Timp de secole, Japonia și China au luptat pentru hegemonie în Orientul Îndepărtat și adesea s-au amenințat reciproc cu distrugerea. Potrivit Bloomberg, amenințarea cu o invazie a Taiwanului produce o revoluție liniștită în Tokyo și îi obligă pe oficialii de acolo să pregătească națiunea pentru luptă.
Pe măsură ce capacitățile Chinei au devenit mai amenințătoare și provocările sale militare din strâmtoarea Taiwan tot mai frecvente, preocupările Tokyo au devenit mai acute.
„Ucraina astăzi, Orientul Îndepărtat mâine”, a avertizat prim-ministrul japonez Fumio Kishida, în iunie.
După cum scrie Bloomberg, recentele reforme ale personalului lui Xi înseamnă de fapt crearea unui „consiliu de război”. Astfel, de exemplu, o poziție de conducere în Comisia Militară Centrală a fost ocupată de Zhang Youxia, un veteran al ultimului conflict militar în care China a fost implicată, cel din Vietnam din 1979.
Dacă Taiwanul va cădea, insulele de la extremul sud-vest al arhipelagului japonez ar putea fi ușor de cucerit.
China ar putea îngusta rutele comerciale vitale ale Japoniei și ar putea crește presiunea asupra insulelor Senkaku disputate.
Acesta este, așadar, motivul pentru care autoritățile de la Tokyo declară că Japonia nu va sta cu mâinile în sân dacă Taiwanul este atacat.
Cu 2% din PIB pentru apărare, Japonia va deveni a treia putere militară a lumii
În prezent, 1 la sută din bugetul total este alocat pentru armata japoneză, iar cu astfel de cheltuieli, Japonia este a noua putere militară. Dacă bugetul apărării va fi ridicat la 2%, japonezii vor deveni a treia putere militară a lumii în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare.
Iar Japonia intenționează să-și dubleze cheltuielile pentru apărare până în 2027.
Între timp, cooperarea cu SUA devine din ce în ce mai strânsă. Americanii și japonezii consolidează programele comune de antrenament și pregătesc planuri operaționale comune în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.
În plus, japonezii țes o rețea de parteneriate de securitate, din Australia până în India, cu scopul de a consolida controalele împotriva expansiunii chineze.
Pe de altă parte, diplomații japonezi sunt îngrijorați de volatilitatea politicii americane și se pare că think-tank-urile de acolo pregătesc deja un plan B în cazul revenirii lui Trump la putere.
De asemenea, Tokyo este îngrijorat de faptul că sprijinul Washingtonului pentru Taiwan este implementat doar la nivel simbolic. Guvernul premierului Fumi Kishida preferă o politică de descurajare fără provocare, în timp ce SUA practică ocazional o politică de provocare fără descurajare, potrivit Tokyo.
Aceasta, potrivit japonezilor, nu este nicidecum calea pe care niponii intenționează să o urmeze în construirea unei noi arhitecturi de securitate în regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News