Publicitate
Comisia de afaceri externe a parlamentului turc aprobase luna trecută cererea Suediei, votul de atunci fiind primul pas în procesul de ratificare.
Marți, Parlamentul turc a aprobat cererea Suediei de aderare la NATO, după mai bine de patru ore de dezbateri. Partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan, aliații săi naționaliști MHP și principala opoziție CHP au votat în favoarea candidaturii în adunarea generală, în timp ce partidele naționaliste, islamiste și de stânga de opoziție au votat împotrivă.
Erdogan va semna proiectul de lege, probabil în zilele următoare, punând capăt unui proces îndelungat care i-a frustrat pe unii dintre aliații occidentali ai Ankarei și i-a permis să obțină concesii. Ungaria rămâne singurul membru NATO care nu a ratificat încă Abordarea de la Stockholm.
Orban l-a invitat pe prim-ministrul suedez la negocieri
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că l-a invitat pe premierul suedez să viziteze Budapesta și să negocieze aderarea țării sale la alianța NATO, blocată de Ungaria și Turcia. „Astăzi i-am trimis o invitație prim-ministrului Ulf Kristersson să viziteze Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”, a scris Orban pe rețeaua de socializare X.
Orban susține că nu există nicio amenințare la adresa securității Suediei, care „acuza în mod nerezonabil” autoritățile ungare că subminează democrația. Suedia „nu face niciun pas pentru a întări încrederea, astfel încât relația noastră să devină o relație de aliați și prieteni”, a declarat Gergely Gulyas, șeful biroului premierului ungar Viktor Orban, la un briefing săptămâna trecută.
„Această relație este în prezent una între aliați din punct de vedere juridic, dar nu poate fi considerată prietenoasă, așa că trebuie să concluzionez că pentru Suedia de astăzi nu este deloc o prioritate aderarea rapidă la NATO”, a adăugat el atunci. Parlamentul Ungariei, aflat în prezent în vacanță de iarnă, își va relua activitatea la jumătatea lunii februarie.
Suedia a respins invitația lui Orban
Ministrul suedez al Afacerilor Externe a declarat că nu există niciun motiv pentru a negocia cu Ungaria ratificarea candidaturii NATO. „Nu văd niciun motiv pentru negocieri în acest moment”, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom reporterilor după ce premierul ungar Viktor Orban și-a invitat omologul său suedez în Ungaria pentru discuții, relatează Radio Europa Liberă.
Billstrom a explicat că Ungaria, spre deosebire de Turcia, o altă țară care se opunea aderării Suediei la NATO, nu a prezentat nicio condiție atunci când nordicii au fost invitați să se alăture la summitul NATO din 2022 de la Madrid.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News