"Preşedintele Vladimir Putin prezintă condoleanţele sale profunde apropiaţilor lui Aleksei Botian. Îl cunoştea bine şi era mândru de faptele sale, de curajul şi de patriotismul său", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
SVR, serviciul de informaţii externe de care ţinea spionul, a salutat la rândul său "o persoană luminoasă şi cu inimă bună".
Potrivit versiunii SVR, Aleksei Botian a ajutat în ianuarie 1945 la distrugerea unui depozit de muniţii unde germanii depozitau explozibili pe care intenţionau să-i utilizeze la momentul retragerii lor pentru a distruge un baraj şi a inunda Cracovia.
Autorităţile ruse dau asigurări că Aleksei Botian considera rolul său în salvarea oraşului polonez drept realizarea vieţii sale. În 2007, Vladimir Putin l-a decorat cu titlul "Erou al Rusiei", decoraţia cea mai prestigioasă a ţării.
"Vechea Cracovie - oraşul cel mai frumos din Europa - a fost păstrată pentru Polonia şi cultura mondială, şi datorită curajului dvs", a afirmat atunci preşedintele rus.
Polonia contestă versiunea Rusiei cu privire la ”salvarea” Cracoviei
Această versiune a salvării Cracoviei este totuşi pusă sub semnul îndoielii în Polonia, angajată în ultimele luni într-o luptă a memoriei cu Kremlinul privind cel de-Al Doilea Război Mondial.
Încă din perioada Poloniei comuniste, autorităţile locale nu au atribuit niciun rol-cheie lui Aleksei Botian în propaganda lor. El a primit totuşi cele mai înalte onoruri militare ale ţării.
Potrivit biografiei sale oficiale, Aleksei Botian a crescut într-o regiune din vestul Belarus care aparţinea atunci Poloniei, informează Agerpres, care citează AFP. La declanşarea războiului, el a luptat în apărarea antiaeriană poloneză, iar apoi s-a alăturat Armatei roşii după capitularea Poloniei.
Devenit cetăţean sovietic, el a fost încadrat într-o unitate a NKVD, strămoşul KGB, după invazia nazistă a URSS în 1941, şi s-a specializat în misiuni în spatele liniilor duşmane. După război, Aleksei Botian şi-a continuat activitatea de spion.
În ultimele luni, Vladimir Putin a acuzat Varşovia de complicitate cu Hitler şi rezistenţa poloneză că a executat evrei şi ucraineni, în timp ce Polonia a denunţat "restabilirea propagandei staliniste" de către Moscova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News