A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest

Protejarea etnicilor ruși a fost principalul argument invocat de Rusia pentru invadarea statelor foste sovietice, fie că vorbim de R. Moldova, Georgia sau Ucraina.

Rusia a pierdut peste jumătate de milion de soldați de la începutul invaziei Ucrainei, susține partea ucraineană, ceea ce este un indiciu al prețului uriaș al forței de muncă pe care Vladimir Putin îl plătește pentru războiul său.

În cel mai recent raport publicat sâmbătă, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că rușii au pierdut 1.140 de oameni doar în ziua precedentă. Aceasta este a 12-a zi consecutiv în care s-a estimat că victimele rușilor depășesc 1.000 de militari.

Așa cum arăta în dese rânduri și DefenseRomania, cifrele publicate de Ucraina sunt în linii mari în concordanță cu alte estimări ale aliaților săi.

Astfel, ministrul francez de externe Stéphane Séjourné afirma pe 3 mai că, potrivit estimărilor Parisului, pierderile militare rusești sunt de „500.000, dintre care 150.000 sunt morți”.

Secretarul forțelor armate britanice, Leo Docherty, a declarat luna trecută că Marea Britanie a estimat pierderile rusești la peste 450.000 de „uciși sau răniți, cu zeci de mii de dezertare”. Cu toate acestea, el a spus că numărul de soldați care servesc în companiile militare private ruse „nu este cunoscut”.

Între timp, un raport al serviciilor secrete americane din decembrie 2023 a estimat pierderile rusești la 315.000, reprezentând 90% din totalul forțelor lor înainte de invazie și nu departe de cifra Ucrainei de 340.650 la acea vreme. 

Din acest ultim raport reiese că în ultimele 5 luni rușii au pierdut 150 de mii de militari. Numărul zilnic al morților a crescut în ultimele luni; zilnic, aproximativ 1.000 de soldați ruși sunt uciși sau răniți pe frontul din Ucraina. Pe 12 mai, numărul zilnic de pierderi a atins un nou record: 1.740 de militari.

 

Apărarea etnicilor ruși - schema aplicată de Rusia în toată regiunea Mării Negre

 

Potrivit diferitelor estimări, Donețk și Luhansk aveau împreună aproximativ 6,5 milioane de locuitori.

Cele două regiuni ale Ucrainei, pentru care Vladimir Putin a început războiul, aveau o populație predominant rusofonă, iar Moscova susținea că drepturile etnicilor ruși sunt încălcate flagrant de guvernul ”nazist” de la Kiev.

Drept pentru care, Rusia a pornit o invazie în care - până acum -  a pierdut peste 500 de mii de militari, iar Ucraina a pierdut, la rândul său, sute de mii de militari și civili.

Motivul invocat de Rusia nu este nou - a fost folosit și în ocuparea Transnistriei, la începutul anilor 90, și în invadarea Georgiei, în 2009.

Dacă contextul regional va permite, argumentul apărării etnicilor ruși va fi instrumentalizat din nou de Kremlin în Republica Moldova. Chișinăul este ținta unui război hibrid fără precedent, orchestrat de Moscova care încearcă să distrugă încrederea populației în statul moldovean. În plus, o eventuală cădere a frontului în sudul Ucrainei ar permite Rusiei să facă joncțiunea cu Transnistria și să impună cu forța un regim favorabil la Chișinău.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel