Geniștii ucraineni deminează la linia de contact. Zonele ”curățate” ar putea fi folosite drept culoare pentru contraofensivă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata ucraineană a negat că a lansat o contraofensivă majoră, deși ministerul rus al apărării a declarat dimineață că s-a confruntat cu un atac major la granița dintre regiunile Donețk și Zaporije, dar progresul ucrainean a fost oprit.

Începând cu vara trecută, planificatorii Armatei ucrainene au arătat că știu să pregătească în detaliu mișcările, dar au arătat și flexibilitate în conducerea acțiunilor de luptă.

Foto: Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor terestre ale Ucrainei

Chiar și publicațiile pro-Kremlin recunosc că acum ar putea fi vorba de încercări ale Kievului care „sondează” apărarea forțelor ruse, ucrainenii făcând ”recunoașteri active în forță”.

Străpungerile în zonele fortificate de ruși vor fi deosebit de dificile, fiind așteptate pierderi majore pentru armata ucraineană. De aceea, militarii Kievului rulează mai multe variante de ofensivă, menite să surprindă armata lui Gherasiomov.

 

Ucraina a început deminarea unor terenuri pe care le controlează -  Zonele ”curățate” vor servi drept culoare pentru contraofensivă

Foto: Serviciul Ucrainei pentru situații de urgență / facebook

Despre unul dintre aceste planuri vorbește, fără să prezinte detalii despre zona vizată, Washington Post.

Publicația americană explică cum geniștii ucraineni deminează zone pe care le controlează la linia de contact, în pregătirea unei contraofensive.

De la începutul conflictului, Ucraina a plantat, din motive evidente, mii de mine de-a lungul liniei frontului, iar acum, pentru a avansa în teritoriul ocupat, Forțele de Apărare trebuie să scape de ele.

După cum scrie WP, întrucât deminarea trebuie să aibă loc în mod discret, iar acest lucru exclude posibilitatea utilizării echipamentelor grele. Prin urmare, sapătorii ucraineni lucrează manual și noaptea.

”Tuturor le tremură mâinile”, spune comandantul unității de geniști, în vârstă de 42 de ani, având indicativul Klimat, care susține că procesul de deminare se desfășoară de câteva săptămâni. 

Atunci când culoarul este degajat de mine, sunt instalate indicatoare care arată direcția către pozițiile rusești.

Dar deminarea în teritoriile controlate de ucraineni este doar prima etapă, deoarece Federația Rusă a minat și pozițiile sale.

Evident, chiar și aceste informații ar putea face parte din planul militarilor ucraineni de a înșela inamicul, dar acestea nu fac decât să ne arate cât de dificilă va fi încercarea Kievului de a străpunge apărarea forțelor ruse.

 

Sistemul de ”pâlnii” - apărarea rușilor din regiunea Zaporije

 

Toată lume vorbește despre tăierea culoarului terestru dintre Rusia și Crimeea, dar zona este una dintre cel mai fortificate perimetre din lume, Moscova transformând vastele întinderi de teren agricol într-o fortăreață cu o rețea de tranșee și alte obstacole care pot fi văzute chiar și din spațiu.

Toate fortificațiile au două roluri: să încetinească contraofensiva ucraineană și să o direcționeze către anumite culoare înguste. Acest lucru le-ar permite rușilor să atace mai ușor forțele ucrainene, ceea ce creează riscuri de mare vărsare de sânge, scrie publicația.

”Rusia a creat un sistem masiv de bariere inginerești, care reprezintă un obstacol serios în calea mobilității trupelor. Rușii pun mine conform schemei: o linie de mine antitanc, o linie mixtă de mine antipersonal și capcane și apoi o altă linie de mine antitanc”, a declarat colonelul Serhi Matveiciuk de la Direcția Forțelor Inginerie al Forțelor Armate ucrainene.

Mine antipersonal (POM-3) „Medallion” - ale Armatei ruse / Sursa Foto: Facebook Statul Major al Armatei Ucrainene.

Odată ce ucrainenii au trecut de propriile linii, vor trebui să străbată câmpurile de mine rusești, iar acest lucru necesită o viteză mai mare.

În teorie, minele pot fi detonate cu foc de artilerie, dar, spun militarii, acest lucru nu înseamnă automat că toate au fost distruse.

O metodă mai modernă este utilizarea echipamentelor speciale care sunt concepute pentru a pătrunde în acest tip de apărare. Acestea sunt echipamente de deminare mecanizate, încărcături liniare și tancuri pentru lucrări de geniu.

Ucraina are propriile sale echipamente de deminare, cum ar fi UR-77 Meteorite dezvoltat de sovietici, în timp ce partenerii occidentali au trimis mai multe tancuri de inginerie moderne, inclusiv tancurile antimine Leopard 2R, care sunt o modificare a celebrului tanc de luptă german. Matveiciuk spune că Leopard 2R poate nu numai să curețe minele, ci și să respingă alte tipuri de obstacole, cum ar fi gardurile și terasamentele.

Totuși, cea mai bună opțiune pentru această meserie era vehiculul de asalt amfibiu M1150 bazat pe șasiul tancului de luptă american M1 Abrams, dar acesta nu a fost inclus de americani pe lista echipamentelor ce vor fi furnizate Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel