Este vorba despre exercițiul STEADFAST DUEL 2024, care se va desfășura în perioada 22-31 octombrie, fiind ”cel mai mare exercițiu al anului, executat de structurile de comandă ale NATO”.
STEADFAST DUEL 2024, #NATO’s largest command post exercise of the year, commences at @NATO_JWC and across Europe, involving 27 participants. STEADFAST DUEL 2024 will exercise a full array of advanced capabilities in the land, air, maritime, #cyberspace and #space domains.
— NATO Joint Warfare Centre (@NATO_JWC) October 22, 2024
Read… pic.twitter.com/Jr71P5EfdN
„STEADFAST DUEL va implica mai mult de 20 de state majore de comandament și de structură de forță NATO - inclusiv Comandamentul Forțelor Întrunite Aliate Napoli (JFC Napoli) și Comandamentul Aerian Aliat al NATO (AIRCOM) - din apărarea colectivă a zonei euro-atlantice la nivelurile strategic, operativ și superior tactic”, a anunțat Centrul de Război Întrunit (Joint Warfare Centre - JWC) al NATO, pe 22 octombrie.
Exercițiul este unul multidomeniu și abordează războiul total. Comenzile și statele majore implicate vor colabora mai mult decât în trecut pentru a rezolva situații mai complexe și cu o evoluție mai rapidă.
Planificat de cel mai înalt comandament al NATO - Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) - și condus de JWC, exercițiul se va concentra pe conceperea și desfășurarea de operații în mai multe domenii împotriva unui adversar egal, ca forță și viteză de acțiune, și împotriva grupurilor teroriste.
„STEADFAST DUEL 2024 va exercita o gamă completă de capabilități avansate în domeniile terestru, aerian, maritim, cibernetic și spațiale. Vor fi exersate inclusiv elemente de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară, comunicațiile strategice, misiunile umanitare și de apărare totală, alături de multe altele, cu scopul de a crește pregătirea operațională a NATO”, se precizează în comunicatul de presă.
JWC a dezvoltat pentru acest exercițiu scenarii bazate pe realitate în care detaliile tactice contează la fel de mult ca un plan de operații.
„Fără acest realism, exercițiul nu ar funcționa niciodată. STEADFAST DUEL 2024 ne oferă o oportunitate excelentă de a ne prezenta capacitățile strategice și operative și de a demonstra angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO”, a declarat generalul-maior Ruprecht von Butler, comandantul JWC și director de exercițiu.
Consilierul senior pentru controlul exercițiului, generalul-maior (în rezervă) Roger Lane, a subliniat complexitatea mare a exercițiului și adaptarea acestuia la realitățile actuale.
„STEADFAST DUEL 2024 este primul exercițiu NATO care antrenează comandamentele de la nivel strategic la cel tactic înalt (nivel comandă de divizie și brigadă – nota autorului) în arta războiului contemporan împotriva adversarilor egali”, a spus el.
„HQ-urile sunt scufundate într-o simulare bogată, realistă și provocatoare, pe care trebuie să o înțeleagă și din care să creeze cunoștințe pentru a lua decizii bune, în timp util, menținând astfel un avantaj de luptă și sporind pregătirea Alianței”, a mai spus Lane.
STEADFAST DUEL 2024 a implicat 27 de participanți aflați în 11 locații, potrivit colonelul Kevin Rafferty din JWC și șef al echipei de control a exercițiului.
Printre structurile importante implicate în exercițiu se numără JFC Napoli și AIRCOM - în calitate de participanți principali la exercițiu - în aspectele apărării zonei euro-atlantice, la nivel operativ și tactic superior”, au precizat Forțele Aeriene americane din Europa într-un comunicat de presă.
„Steadfast Duel 24 este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul nostru de exerciții AIRCOM”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Comandamentului Aerian Aliat. „Acest exercițiu ne oferă la AIRCOM o oportunitate provocatoare de a exersa furnizarea puterii aeriene în numele NATO; și, de asemenea, ne permite să experimentăm în continuare procesele și structura noastră de comandă și control cu scopul final de a identifica o structură mult mai rezistentă și mai adaptabilă”, a adăugat generalul Hecker.
Unul dintre instrumentele importante de planificare ale AIRCOM, care va fi folosit în cadrul exercițiului, este Ordinul de Sarcină Aeriană (Air Tasking Order – ATO). Acest instrument îl ajută pe comandantul componentei de forțe aeriene combinate, generalul James Hecker, să planifice, să organizeze și să direcționeze eficient și eficace operațiile aeriene prin planificare centralizată. ATO oferă o defalcare a misiunilor pentru o perioadă de 24 de ore și include aeronava, indicativele de apel, orele și alte informații necesare Centrului de Operații Aeriene pentru a urmări și monitoriza misiunile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News