Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 Fighting Falcon lansează cea mai nouă variantă de AIM-9 Sidewinder, pe 9 aprilie. (Foto: Tom Reynolds / Forțele Aeriene ale SUA)
Un F-16 Fighting Falcon lansează cea mai nouă variantă de AIM-9 Sidewinder, pe 9 aprilie. (Foto: Tom Reynolds / Forțele Aeriene ale SUA)

Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.

Potrivit unui canal popular Telegram (Fighterbomber) un avion de luptă-bombardier Sukhoi Su-34 al Forței Aerospațiale Ruse a fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei.

Postarea destul de stranie a canalului Fighterbomber conținea un aparent omagiu adus Su-34 doborât, împreună cu o fotografie alb-negru a aeronavei multirol sub care era scris „Pământul este cerul, fraților”.

ISW a remarcat că alte surse rusești au confirmat moartea echipajului Su-34, dar acestea au negat orice legătură cu Ucraina - avionul s-ar fi putut prăbuși ca urmare a unei defecțiuni tehnice sau a unei erori umane.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la presupusa pierdere a Su-34 sâmbătă.

Nici Ministerul Apărării al Ucrainei nu a comentat, și nici media ucraineană nu a fost la fel de exuberantă ca în alte ocazii, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost doborât Su-34.

 

Ce a doborât Su-34. F-16 sau alte sisteme antiaeriene?

Belgia, Danemarca, Țările de Jos și Norvegia s-au angajat cu toții la începutul acestui an să furnizeze Kievului peste 90 de avioane F-16, iar primele aeronave (în jur de 10 F-16) au ajuns în Ucraina în august. 

Deși F-16 Fighting Falcon ucrainene au executat misiuni de interceptare a dronelor și rachetelor de croazieră rusești, misiuni de luptă precum doborârea aeronavelor rusești ar reprezenta o premieră pentru F-16, în războiul din Ucraina.

Generalul locotenent Ihor Romanenko a comentat posibila doborâre a avionului de luptă rus Su-34.

Potrivit acestuia, este posibil ca o rachetă lansată de F-16 ucrainean să fi doborât bombardierul de front Su-34, dar nu exclude și alte variante, precum sistemul de apărare aeriană „Patriot”, bateriile „SAMP/T” și complexele S-300 cu rachete americane sau chiar sistemele de rachete S-200, chiar dacă acestea nu sunt foarte mobile.

Vorbind despre posibilitatea ca Su-34 să fi fost doborât cu ajutorul unui F-16, Romanenko a remarcat că avioanele F-16 furnizate Ucrainei au „arme vechi de aviație” și nu se știe dacă sunt prevăzute cu rachete cu infraroșu pentru lupta aeriană.

Potrivit acestuia, chiar dacă ar fi vorba de o rachetă AIM-120 cu o rază de acțiune de 110 km, această opțiune este destul de periculoasă pentru F-16, deoarece aeronava trebuia să se apropie de linia frontului, iar partea rusă dispune de sisteme de apărare antiaeriană Buk care vânează avioanele ucrainene care se apropie prea mult, arată Unian.

La rândul său, analistul militar Vasyl Pekhno are mari rezerve cu privire la declarațiile rușilor.

În opinia sa, dacă ar încerca misiuni de luptă aproape de lina frontului, riscurile la care s-ar expune puținele avioane F-16 ucrainene ar fi uriașe, având în vedere că armamentul integrat pe aeronave nu are o rază de acțiune prea mare.

”Am vorbit cu piloți care întrețin și operează F-16. Ei spun că nu avem suficiente aeronave F-16, iar armele care sunt pe F-16, nu ne permit să avem superioritate pe cerul ucrainean.

Și al doilea factor. Să fim sinceri: F-16 nu are încă rachetele JASSM cu arme vestice, ceea ce îi va permite să tragă la distanță lungă, așa cum recunoștea și comandantul forțelor americane din Europa Christopher Cavoli care vorbea despre lipsa rachetelor de croazieră JASSM de pe F-16 și a sistemului de comunicații securizate Link-16, care este un sistem NATO”, a explicat analistul militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel