A fost publicată o nouă imagine a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Marea Britanie și Italia împreună cu un gigant din Asia și-au unit industriile

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine concept a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Photo source: Gareth Jennings @X
Imagine concept a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Photo source: Gareth Jennings @X

Global Combat Air Programme (GCAP), sau, pe scurt, cunoscut sub denumirea britanică Tempest, va fi următorul avion de generația a 6-a care va fi dezvoltat de industriile euro-asiatice.

E vorba de un program în care Marea Britanie colaborează alături de Italia și Japonia, în vederea dezvoltării viitorului avion de generație a 6-a.

Pentru prima dată împreună, industriile din cele trei țări au expus pentru prima oară o imagine concept a viitorului GCAP sau Tempest. În program sunt implicați giganții BAE Systems (Marea Britanie), Leonardo (Italia) și Mitsubishi Heavy Industries (Japonia). Noua imagine cu Tempest a fost expusă în cadrul expoziției Farnborough International Airshow care a avut loc în Marea Britanie.

Așa cum remarcă și BAE Systems într-un comunicat oficial, imaginea concept expusă are un design mai avansat și dispune de anvergura mai mare a aripilor decât conceptele precedente. Acest lucru duce, potrivit sursei citate, la îmbunătățirea aerodinamicii viitoarelor avioane de luptă de generația a 6-a.

Potrivit comunicatului oficial, managerul proiectului din cadrul BAE Systems a subliniat că în cele 18 luni de la lansare s-a lucrat intens cu celelalte companii implicate în program, dar și cu guvernele Italiei, Japoniei și, desigur, al Marii Britanii.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre faza următoare a programului textele și dezvoltarea designului vor continua”, a mai precizat oficialul BAE Systems, lucru care denotă că imaginea concept poate să mai sufere modificări până la dezvoltare.

Cele trei state își propun ca Tempest să intre în serviciu în 2035.

Noul concept a fost prezentat atât cu cocardă britanică, cât și cu cocardă italiană și japoneză.

 

 

Câteva date tehnice despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a al Marii Britanii, Italiei și Japoniei

 

Tempest este conceput ca un avion de vânătoare invizibil de generația a VI-a, dotat cu o serie de sisteme: capacitatea de a opera cu sau fără pilot; de a controla roiuri de drone de atac; de a prezenta un profil radar redus; de a avea sisteme de date inovatoare și de a fi înarmat cu arme de ultimă generație, cum ar fi rachete hipersonice.

Această aeronavă avansată va fi livrată prin intermediul Global Combat Air Programme (GCAP) - un parteneriat între Londra, Roma și Tokyo. De asemenea, avionul stealth supersonic se va mândri cu un radar extrem de puternic de ultimă generație care poate furniza de 10.000 de ori mai multe date decât sistemele actuale, oferind un avantaj în luptă.

2. Concept Te... (tempest_56697400.jpg)

Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems

De subliniat și faptul că în Europa Tempest nu e singurul program de generația a 6-a aflat în dezvoltare. Programul Future Combat Aircraft System (FCAS) - derulat cu participarea Franței, Germaniei și Spaniei, cu Belgia plănuind să se alăture și alți parteneri precum Suedia văzuți ca potențiali nou-veniți - urmează să selecteze un proiect de avion de luptă până în 2025. 

Iar peste ocean avem controversatul program NGAD, al viitorului avion de luptă american de generația a 6-a care își propune să înlocuiască F-22 Raptor. NGAD e controversat în contextul în care în ultimul timp au existat oficiali americani care au luat în calcul suspendarea sau chiar anularea programului, deși aceste scenarii au fost ulterior negate.

CITEȘTE ȘI: F-35 a fost dezvoltat de americani pentru a lupta împotriva Rusiei în Europa. Împotriva China e nevoie de alte caracteristici și trecerea la NGAD, generația a 6-a

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel