„A doua armată a lumii”, dependentă de Iran. Două nave au furnizat Rusiei 100 de milioane de cartușe și 300 de mii de proiectile prin Marea Caspică

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Tun rusesc Giacint-B (Giatsint 2A36) de 152 mm. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Tun rusesc Giacint-B (Giatsint 2A36) de 152 mm. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

O sursă din domeniul securității a declarat pentru rețeaua britanică Sky News că Iranul a furnizat în secret Rusiei cantități mari de cartușe, rachete și mortiere pentru războiul său din Ucraina.

Aceasta a susținut că navele civile de transport "Musa Jalil" și "Begey", care arborau pavilion rusesc, au părăsit un port iranian în ianuarie, îndreptându-se spre Rusia prin Marea Caspică cu aproximativ 200 de containere pline cu arme și muniție la bord.

Sursa a declarat că presupusul transport a constat în aproximativ 100 de milioane de cartușe de diferite calibre pentru pistoale, puști de asalt și mitraliere și aproximativ 300.000 de proiectile, printre care grenade, rachete antitanc de 107 mm, obuze de mortier, rachete de artilerie și proiectile pentru blindate. De asemenea, la bordul celor două nave s-ar fi aflat și aproximativ 10.000 de veste și căști antiglonț, iar Moscova a plătit marfa în numerar.

Cercetarea independentă efectuată de jurnaliști a confirmat deplasarea navelor, dar nu a putut verifica dacă acestea transportau într-adevăr armament și muniție. Cele două nave se aflau în portul iranian Amirabad pe 9 ianuarie. Nava "Begey" a plecat în aceeași zi, în timp ce "Musa Jalil" a ridicat ancora în dimineața următoare. Nave au traversat apoi Marea Caspică, ajungând în portul rusesc Astrakhan pe 27 ianuarie. Cele două nave au rămas în port câteva zile înainte de a pleca pe 3 februarie.

 

„A doua armată a lumii” are nevoie de ajutor din Iran. Ucraina nu e surprinsă că Rusia a apelat la iranieni

 

2. Foto: Mini... (tanc-rusia_03202500.jpeg)

Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Întrebat despre aceste informații, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, a lăsat să se înțeleagă că Ucraina nu știa despre acest transport, însă a precizat că nu este surprins, se aștepta ca Iranul să ofere Rusiei arme și muniție, și a cerut Teheranului să nu se așeze “de partea greșită a istoriei".

Aceste date vin pe fondul unor informații mai largi potrivit cărora Rusia rămâne fără arme și muniții în războiul împotriva Ucrainei. Iranul a mai trimis sute de drone în Rusia, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura critică din Ucraina.

Oficialii occidentali și ucraineni au avertizat că Iranul ar putea furniza Moscovei chiar și rachete balistice mai puternice, dar nu există nicio dovadă că acest lucru se întâmplă acum.

Alături de sprijinul iranian, îngrijorarea crește în capitalele occidentale cu privire la posibilitatea ca China să înceapă să furnizeze la rândul ei arme Rusiei. Washingtonul a avertizat că această mișcare ar avea "consecințe grave" pentru Beijing, însă China a negat o astfel de ipoteză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel